Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Απολογισμός πρώτου γύρου της Σούπερ Λιγκ ( Πέρσι και φέτος).

 Επιμέλεια

Ανδρέας Ανδρεάδης                  




   Στην Ελλάδα συνήθιζεται να λέγεται η παροιμία ''κάθε πέρσι και καλύτερα'' ή κάθε πέρσι και χειρότερα , ανάλογα την περίσταση . Για κάποιες απ' τις ομάδες της Σούπερ λιγκ το 2020 κλείνει χειρότερα από πέρσι , ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η φετινή χρονιά ως τώρα εξελίσσεται ιδανικά. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν , να αναλύουμε μια μια τις ομάδες και την πορεία τους μέχρι στιγμής στην κατηγορία των μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου σύμφωνα με τη βαθμολογική τους σειρά στον πίνακα.



  •  Ολυμπιακός 32* (πέρσι 1ος -31β): Σταθεροί οι Πειραιώτες μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα θα κάνουν πρωτοχρονιά στην κορυφή , όπως συνηθίζουν από την προηγούμενη σεζόν. Παραμένουν κάποια επίπεδα ανώτεροι των υπολοίπων διεκδικητών του τίτλου και παρά τις αποχωρήσεις σημαντικών στελεχών του περσινού ρόστερ (Τσιμίκας, Γκιγιέρμε, Ελ Αμπντελαουί) , συνεχίζει ακάθεκτος σε μια χρονια ειδικών συνθηκών. Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί ο αγώνας με τον ΠΑΟΚ για να ολοκληρωθεί και τυπικά ο πρώτος γύρος. Πρόβλεψή μου ότι στη θέση αυτή θα παραμείνει και μετά το τέλος των play-off και θα κατακτήσει το δεύτερο σερί πρωτάθλημα.



  • Άρης 29* (πέρσι 7ος-18β) : Η μεγαλύτερη πρόοδος από πέρσι σε φέτος βαθμολογικά,αναμφίβολα είναι αυτή της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Με άμυνα - γρανίτη, και αποτελεσματικότητα στην επίθεση , ο Άρης φαίνεται ότι αλλάζει DNA. Συστατικά της επιτυχίας, το καλό ποδόσφαιρο με κάτω τη μπάλα , η πολύ καλή μεσοεπθετική γραμμή καθώς και το βάθος στον πάγκο που έχει αποκτήσει πλέον η ομάδα φέτος. 11 βαθμούς περισσότερους συνέλεξε φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, συνέπεια του κυνισμού και της αλλαγής νοοτροπίας που υπάρχει πια στην ομάδα.  Αγγίζει το τέλειο η ομάδα του Άκη Μάντζιου , χάνοντας μόνο 7 βαθμούς ως τώρα, κάνοντας το καλύτερο ξεκίνημα της τελευταίας εικοσαετίας. Εκκρεμεί και εδώ παιχνίδι , αυτό κόντρα στην ΑΕΚ στο Βικελίδης το οποίο είχε αναβληθεί λόγω κορωνοιού.Ο Άρης δείχνει ικανός να παραμείνει στα ψηλά πατώματα της βαθμολογίας. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η παρουσία του στη πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος.




  • ΠΑΟΚ 27β* (Πέρσι 2ος-31β): Κακό, ψυχρό και ανάποδο το 2020 για το δικέφαλο του Βορρά. 4 βαθμοί λιγότεροι στη συγκομιδή του σε σχέση με την περίοδο 2019-20 του α' γύρου . Προβλήματα στην άμυνα,δυσκίνητος στην επιθεση, αδυνατεί να πάρει παιχνίδια στα οποία έχει δεχτεί γκολ πρώτος. Μικρό βάθος στον πάγκο, παίχτες ντεφορμέ και ένας προπονητής που αδυνατεί προς το παρόν να πάρει αποφάσεις συνθέτουν το παζλ του προβλήματος. Επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης το χειμώνα. Ήδη πολύ κοντά στην απόκτηση Ουάρντα και Δουβίκα βρίσκονται οι ασπρόμαυροι, αλλά μόνο αυτές οι κινήσεις δεν αρκούν. Εκκρεμεί το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Χωρίς μεταγγραφές ουσίας, ο ΠΑΟΚ δεν έχει ελπίδες τίτλου ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσει και τη 2η θέση , από την καλύτερη παρασκηνιακά ΑΕΚ και τον ψυχωμένο μέχρι στιγμής Άρη.




  • ΑΕΚ 24β*(Πέρσι 3η - 21β): Τα ίδια Παντελάκη μου , τα ίδια Παντελή μου αυτή η ΑΕΚ. Πέρσι 10 βαθμούς πίσω από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ , φέτος 8 πόντους πίσω απ'τους Πειραιώτες και μια θέση κάτω σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Αλλαγή προπονητή -Καρέρα έφυγε, Χιμένεθ ήρθε- καμία διάθεση από τον κύριο Μελισσανίδη να σπαταλήσει λεφτά το Γενάρη. Εκκρεμεί ο εξ αναβολής αγώνας με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη.Κακή στην άμυνα ,θυμίζει παιδική χαρά και μια ικανότατη επιθετική γραμμή (Λιβάγια,Ανσαριφαρντ,Ολιβειρα,Μάνταλος ,Τάνκοβιτς) προσπαθεί να ισορροπήσει σε μια εκ προοιμίου αποτυχημένη σεζόν . Μοναδική σωτηρία θα ήταν η 2η θέση ή η κατάκτηση του κυπέλλου , κάτι το οποίο φαντάζει προς το παρόν μη εφικτός στόχος. Τρίτη θέση και βλέπουμε για την ΑΕΚ.




Παναθηναικός 18β (Πέρσι 9ος-17β) : Σχεδόν η ίδια συγκμιδή με πέρσι , μόνο που βρίσκεται τέσσερις θέσεις πάνω σε σύγκριση με πέρσι. Κάκιστο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα,παρεμφερές με το περσινό κακό πρόσωπο των πρώτων αγωνιστικών. Πάνω που βρήκε κάπως τα πατήματά του στον αγωνιστικό χώρο μετά από τρεις σερί νίκες (Παναιτωλικός,ΑΕΚ,Γιάννενα) ήρθε η ήττα από τον ΠΑΟΚ στη Τούμπα με 2-1 και αρκετές ανεξήγητες αλλαγές στην αρχική ενδεκάδα. Ο Μπόλονι πάνω που βρήκε το βηματισμό του μετά το αποτυχημένο πείραμα του Πογιάτος ,καλείται να επαναφέρει την ηρεμία τα αποδυτήρια. Ήδη αρκετοί βασικοί ποδοσφαιριστές βρίσκονται προ των πυλών της εξόδου, σύμφωνα με φήμες (Διούδης , Ζαγαρίτης , Μακέντα και Κουρμπέλης). Δύσκολα να απειλήσει για είσοδο στην τετράδα, το πιο πιθανό να μείνει εκτός Ευρώπης ακόμα μια σεζόν.





  • Αστέρας Τρίπολης 17β ( Πέρσι 12ος -12β) : Απ' τους κερδισμένους του πρώτου γύρου , η ομάδα της Αρκαδίας που αρχίζει να θυμίζει την περίοδο που είχε κάνει κάστρο την έδρα της .Πέντε βαθμούς παραπάνω σε σχέση με πέρσι. Με 11 βαθμούς από τους 17 στο σπίτι του, ο Αστέρας φιγουράρει στην 6η θέση και εντός πλει οφ. Με άρωμα λάτιν που αποδείχθηκε πετυχημένο τα προηγούμενα χρόνια , η παρέα του Μπαράλες παραμένει στα ψηλά και φιλοδοξεί να παραμείνει εκεί ως το φινάλε. Με τη φωτιά(απόλυση) έπαιξε ο Ράσταβατς κατά τη διάρκεια του α' γύρου, αλλά ακόμα στέκεται όρθιος και περήφανος Αρκάς στο χορτάρι του Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Στα όρια των πλει οφ βλέπω τον Αστέρα. Θέση 6 με 8.




  • ΝΠΣ Βόλος 16β (Πέρσι 11ος-14β): Τέσσερις θέσεις πάνω συγκριτικά με πέρσι η ομάδα της Μαγνησίας, μάζεψε από νωρίς τα κουκιά που της χρειάζονται για μια άνετη παραμονή. Αιχμή του δόρατος , ο πιτσιρικάς σέντερ φορ Δουβίκας και ο Αμρ Ουάρντα που εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του. Σκοράρει σχεδόν πάντα , εκτός έδρας συνέλεξε 10 από τους συνολικά 16 βαθμούς , δείχνοντας ότι εκτός Βόλου παίζει καλύτερα. Όλα θα εξαρτηθούν από την παραμονή ή όχι Ουάρντα και Δουβίκα το χειμώνα στην ομάδα του Αχιλλέα Μπέου, δυο παικτών - βαρόμετρα. Μια άνετη παραμονή βλέπω, θέσεις 8 με 10.





  • ΟΦΗ 15β (Πέρσι 5ος-19β): Κάμψη παρουσιάζει φέτος η ομάδα του Ηρακλείου με τέσσερις θέσεις πιο χαμηλά και 4 βαθμούς απ'οτι πέρσι. Μέτριο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα με τρια διπλά στα 6 παιχνίδα που έδωσε εκτός του νησιού. Στο Ηράκλειο μια νίκη και τρεις ισοπαλίες ο απολογισμός. Μεγάλο παλτό αποδείχθηκε ο φορ Γιάννου (χωρίς γκολ σε 13 παιχνίδια). Δυστοκία στο γκολ, ελαφρώς βελτιωμένος στην άμυνα. Δύσκολο να επαναλάβει την περσινή επίδοση με τέτοιες εμφανίσεις , αλλά δεν είναι και του πεταμού. Θέσεις μεταξύ 6 και 8 για το συγκρότημα του Γιώργου Σίμου.





  • Ατρόμητος 14β (Πέρσι 10ος - 15β) : Aμετάβλητη η βαθμολογική θέση του Ατρόμητου εν συγκρίσει με την περσινή σεζόν . Αδύναμος στην άμυνα , δυσκοίλιος επιθετικά . Ο Νταμίρ Κάναντι είναι πάντα υπ'ατμόν και σε περίπτωση νέων απωλειών θα βρεθεί σύντομα στον ΟΑΕΔ .Χρειάζεται επειγόντως κινήσεις μεσοεπιθετικά αν θέλει να πλησιάσει στην εξάδα. Εκκρεμεί το παιχνίδι με τη Λαμία , που αναβλήθηκε λόγω κορονοιού για να ολοκληρωθεί και τυπικά ο πρώτος γύρος για τους Περιστεριώτες. Σε καμία περίπτωση δε θα κινδυνεύσει , αλλά φαντάζει αδύνατο το ενδεχόμενο να βρεθεί έστω και 6ος . Θέσεις 8-10.






  • ΠΑΣ Γιάννενα 13β (Πέρσι -):  Ο νεοφώτιστος Άγιαξ της Ηπείρου επέστρεψε άμεσα μετά από μια σεζόν που έκανε το αγροτικό του στη Β' Εθνική. Ξεκίνησε κάπως αργά τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις , ωστόσο στο κλείσιμο του πρώτου γύρου , η ομάδα βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από τη ζώνη υποβιβασμού. Με καλή φυσική κατάσταση και ατυχία πολλές φορές , κυρίως εξαιτίας της αφέλειάς της εκτός έδρας , ο ΠΑΣ έχασε βαθμούς στις λεπτομέρειες. Ο προπονητής Αργύρης Γιαννίκης με την πειθαρχία του και με έμφαση στο καλό ποδόσφαιρο έχει δώσει φτερά στου ποδοσφαιριστές ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου , θα γλυτώσει από τις περιπέτειες , γρήγορα και ανώδυνα. Θέσεις 9-11.





  • Απόλλων Σμύρνης 12β (Πέρσι -) : Πέρσι μετά από μια επεισοδιακή χρονιά λόγω πανδημίας και με την ομάδα απροπόνητη για μήνες, ο Απόλλων μέσα σε 10 μέρες έδωσε αγώνα δρόμου για να αγωνιστεί στα μπαράζ ανόδου με την Ξάνθη. Απέκτησε στο παρα πέντε 7 παίχτες από το ρόστερ της ακριτικής ομάδας που έμειναν ελεύθεροι (υπόθεση πολυμετοχικότητας- αποχώρηση Πανόπουλου) και κατέβηκε να δώσει τους αγώνες κόντρα στη δεύτερη ομάδα των ακριτών. Εύκολα ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία , όμως το στοίχημα ήταν η επάνδρωση του ρόστερ που το απάρτιζαν τότε 13 παίχτες. Η ομάδα ζήτησε όπως ήταν φυσικό να αναβληθούν οι πρώτοι αγώνες για να μπορέσει να φτίαξει ρόστερ. Μια ομάδα που φαινόταν ξεγγραμένη εξ αρχής και πρώτο φαβορί για υποβιβασμό με το χειρότερο φαινομενικά ρόστερ, έφθασε να βρίσκεται 11ος με 12 βαθμούς. Με μπροστάρη τον ''Οτσαλάν'' Γιώργο Παράσχο, ο Απόλλων έκλεψε αποτελέσματα εκτός έδρας χάρι στην αυταπάρνηση της αμυνας και το κλασικό ταμπούρι που παίζουν οι ομάδες Παράσχου. Με 8 βαθμούς από τους 12 εκτός Ριζούπολης, σίγουρα μπαινουν οι βάσεις για την παραμονή. Εκκρεμεί ο αγώνας με τη Λαμία. Ωστόσο στο δεύτερο γύρο, θα κληθεί να κάνει και νίκες εντός έδρας , αν θέλει να σωθεί. Θέση 10-13.





  • Παναιτωλικός 8β (Πέρσι 14ος-4β) : Το μη χείρον βέλτιστον για την ομάδα του Αγρινίου. Πέρσι , στην ουρά πέρασε τις άγιες μέρες των εορτών και φέτος δυο θέσεις πάνω με τέσσερις βαθμούς παραπάνω βλέπει ίσως πιο αισιόδοξα το μέλλον . Αρκεί στο δεύτερο γύρο να σκοράρει. Προτελευταίος στην επίθεση με 6 γκολ σίγουρα και θα κινδυνεύσει. Ο Τραιανός Δέλλας προσπαθεί (ανεπιτυχώς προς το παρόν) να περάσει μια πιο επιθετική φιλοσοφία που όμως δε μετουσιώνεται σε γκολ . Τι άλλο να κάνει πια ο μυριοχριστιανός; Δύσκολα θα αποφύγει τα δύσκολα, θα παλέψει για την παραμονή. Θέση 12 με 14. 





  • Λάρισα 6β* (Πέρσι 4η-19β) : Βίοι αντίθετοι η φετινή με την περασμένη σεζόν.Σαγώς και η πιο αρνητική παρουσία της φετινής χρονιάς. Η ζωή χωρίς Κάστε και Ουάρντα είναι κάτι παραπάνω από μελαγχολική όπως το ομιχλώδες πρωινό στη Βόρεια Αγγλία. Ομάδα χωρίς αρχή , μέση και τέλος και μετά από αλλαγή προπονητή είναι στα ίδια χάλια με την αρχή της σεζόν. Ο προπονητής Τάτσης , άπειρος σε συνθήκες πίεσης, φαντάζει αδύναμος για να αλλάξει τη μοίρα των βυσσινί προς το καλύτερο. Ένα ηλεκτροσοκ είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο για να γυρίσει ο διακόπτης προς τα πάνω. Ο πιτσιρικάς Πινακάς διασώζεται με τα γκολ του προς το παρόν από το βούρκο που έχει εκπέσει η ιστορική ομάδα. Ντουρμισαι και Γιουνές δε έχουν σκοράρει ακόμα και χωρις γκολ η ΑΕΛ θα δεινοπαθήσει.Εκκρεμεί ο αγώνας ΑΕΛ - Λαμία. Θέσεις 12 με 14.






  • ΠΑΣ Λαμία 2β*** (Πέρσι 8η-17β): Εκκρεμούν τρεις αγώνες για τη συμπλήρωση του γύρου (Ατρομητος εντός, Απόλλων και ΑΕΛ εκτός). Δε θυμίζει σε τίποτα τα περσινά. Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις. -15 βαθμοί από περσι , δε φαίνεται να υπάρχει φως στον ορίζοντα. Το φυτίλι λιγοστεύει δραματικα και το καντήλι σβήνει. Αργοπεθαινει η ομάδα της Φθιώτιδας και τιποτα δε δείχνει ικανό για να αποφύγει το μοιραίο.Μετά από σχεδόν ολόκληρο γύρο αγνοεί τη νίκη. Η απόλυση Πετράκη μετά την εντος εδρας ηττα από τον Βόλο στα μέσα του γυρου δεν άλλαξε τις ισορροπίες. Με άμυνα που θυμίζει γηροκομείο (Βύντρα 39, Σκόνδρας 36, Ατέτζο 33), σίγουρα δε μπορείς να ελπίζεις σε πολλά. Ούσα η χειρότερη άμυνα (24 γκολ παθητικό) και η χειρότερη επίθεση (5 γκολ μόλις) μόνο με θαύμα μπορεί να τη γλυτώσει. Τη βλέπω να βουτά χωρίς μπρατσάκια στο πάτο της θάλασσας. Θεση 14η.

Εύχομαι σε όλους και όλες καλή χρονιά και ευτυχισμένο το νέο έτος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου