Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Πόσο πιο χαμηλά θα πέσεις ρε Ελλάδα;

 Καλησπέρα σας . Από καιρό ήθελα να γράψω αυτό το άρθρο για το κατάντημα των ελληνικών ομάδων στα κύπελλα Ευρώπης και την παρακμή του ελληνικού ποδοσφαίρου σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, μετά τις αποκαρδιωτικές εμφανίσεις των ομάδων μας μεσοβδόμαδα, έκρινα ως επιτακτική αυτή την ανάγκη.



 Ο μοναδικός εκπρόσωπός μας στο Τσάμπιονς Λιγκ , Ολυμπιακός , παρουσιάζει φέτος μια εικόνα κατώτερη της περασμένης περιόδου. Οι αποχωρήσεις των Τσιμίκα, Ποντένσε, Ελ Αμπντελαουι και Γκιγιέρμε στην ουσία δεν καλύφθηκαν ποτέ με αντάξιους ποδοσφαιριστές, με φυσικό επακόλουθο οι πρωταθλητές Ελλάδος να βρίσκονται ένα σκαλί κάτω σε σχέση με πέρσι. Οι ήττες από Πόρτο και Μαρσέιγ εκτός έδρας κατέδειξαν το πόσο έχει πέσει η ποιότητα στην ομάδα . Δε νοείται η ομάδα που αντιπροσωπεύει την αφρόκρεμα του ελληνικού ποδοσφαίρου να παρουσιάζει αυτή την παρακμιακή εικόνα. Ο τελικός με την Πόρτο όχι μόνο θα κρίνει την παρουσία των Πειραιωτών στο Γιουρόπα Λιγκ μετά το χειμώνα , αλλά θα δείξουν το πόσο χαμηλότερα μπορεί να βρεθεί η χώρα μας στο uefa ranking . Mε μπακ τους γηρασμένους Ραφίνια και Χολέμπας στα ακρα , τον ανέτοιμο εμβιλά και το Μπουχαλάκη που δεν κάνει για τον Ολυμπιακό , η ομάδα έχει κάνει πισογύρισμα. Αναμφίβολα , χωρίς να γίνουν ποιοτικές μεταγγραφές και δαπανηρές κυρίως δε μπορείς ούτε από τύχη να υπάρξεις σε τέτοιο επίπεδο. Παρ' όλα αυτά στην Ελλάδα , βρίσκεται πολλά σκαλιά πάνω από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ . Ο στόχος της Ευρώπης πρέπει πλέον να αποτελεί προτεραιότητα για τους ερυθρόλευκους , ώστε κάποια στίγμη μέσω των διακρίσεων να γίνει το καταφύγιο έμπειρων και ποιοτικών παιχτών και όχι του κάθε πικραμένου, όπως συνηθίζει να γίνεται τα τελευταία χρόνια. Η πορεία του Ολυμπιακού θα κρίνει εν πολλοίς που θα κάτσει η μπίλια στη βαθμολογία της χώρας μας. 




Ο δευτεραθλητής της περσινής σεζόν, ΠΑΟΚ μετά από μια ακόμα αποτυχημένη απόπειρα να βρεθεί στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League, υποβιβάστηκε στο europa τη δεύτερη τη τάξει ευρωπαική διοργάνωση.  Στην κλήρωση που ακολούθησε , οι υπόλοιπες ομάδες του ομίλου δε τρόμαζαν . Η άπειρη από ευρωπαικές διοργανώσεις Γρανάδα , η παλια καραβάνα Αιντχόφεν και η πρωτάρα Ομόνοια φαίνονταν με μια πρώτη ματιά στα μέτρα του δικεφάλου του βορρά. Οι απώλειες βαθμών με την ουραγό κυπριακή ομάδα που σημειωτέον είναι ανταγωνιστρια μας στην κατάταξη της uefa , κόστισαν στους Θεσσαλονικείς την πρόκριση και αρκετά εκατομμύρια εσόδων. Στα παιχνίδια με τους Ολλανδόυς ο ΠΑΟΚ έκανε μια νίκη και μια ήττα με ανατροπή , αφού πρώτα έβγαλε τα μάτια τυ μόνος του ως άλλος Κύκλωπας. Σε μια χρονία που το financial fair play πλανιόταν πάνω από το κεφάλι του ΠΑΟΚ ως δαμόκλειος σπάθη και που η ομάδα ενισχύθηκε σχετικά αργά και με κακές επιλογές , ήταν μοιράια η κατάληξη της ευρωπαικής πορείας της ομάδας. Μια ομάδα αναποτελεσματική στη τελική προσπάθεια και που δεχόταν σχεδόν σε κάθε αγώνα γκολ ήταν εκ προοιμίου δύσκολο να διεκδικήσει καλύτερη τύχη. Ο Πάμπλο Γκαρσία δε είναι δυστυχώς ο μάγος που με τα ξόρκια του θα λύσει τα προβλήματα που προέκυψαν επι εποχής Φερέιρα. Γενικά, τη τελευταία δεκαετία , η ομάδα έπεσε θύμα έκπληξης από ομάδες χωριά (Έστερσουντ , Σλόβαν Μπρατισλάβας, Καραμπάγκ, Βιντεότον και άλλες) κάτι που έφερε και την κατρακύλα της στην ευρωπαική κατάταξη. Στο πρωταθλημα , η ομάδα δεν πείθει. Παρ' ολα αυτά, παραμένει σε επαφή με την κορυφή. Το ερώτημα όμως είναι το εξής :για πόσο ακόμα θα βρίσκεται κοντά στην κορυφή με τόσο μίζερες εμφανίσεις; O χρόνος θα δείξει.




Τελευταία , θα αφήσω την ΑΕΚ . Μια ομάδα κυκολθυμική , χωρίς αρχή, μέση και τέλος  δεν μπορεί παρά να προβληματίζει με τις επιδόσεις της. 3 γκολ παθητικό με τη Ζόρια , 7 από την υποτιθέμενη ανταγωνιστριά της για πρόκριση Μπράγκα και 2 απ' τη Λέστερ. Σύνολο 12 τέρματα σε 5 ευρωπαικούς αγώνες. Με άμυνα τσίρκο που απαρτίζεται από τους Σβάρνα , χνιντ , τον γκολκίπερ Τσιτώτα και τον απογοητευτικό Μπακάκη , η φετινή ΑΕΚ φαντάζει πιο ανέραστη και απ' την έρημο Σαχάρα, χωρίς όρεξη για ποδόσφαιρο και με μηδαμινές δυνατότητες. Τυπική διαδικασία αποτελεί το παιχνίδι στη Βόρεια Αγγλία με αντίπαλο τη Λέστερ. Η ομάδα χωρίς Μάνταλο και Λιβάγια βρίσκεται στα πρόθυρα της αποσύνθεσης που συντελείται πετυχημένα τα τελευταία χρόνια με την ευγενική χορηγία του κυρίου Μελισσανίδη φυσικά. Στο πρωτάθλημα παίζει όποτε θυμηθεί . Αυτό το συνοθύλευμα που λέγεται ΑΕΚ χρειάζεται εκ βάθρων ανακατασκευή με Έλληνες ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και επιλεγμένες κινήσεις παιχτών στυλ Λιβάγια που θα κάνουν τη διαφορά . Αλλιώς , το κουφάρι της ΑΕΚ θα κυλιέται για πολύ καιρό ακόμα στο ποδοσφαρικό χορτάρι. Για πρωτάθλημα, ούτε λόγος φυσικά με τέτοιες εμφανίσεις. Μια ομάδα με μικρό ρόστερ και ελάχιστη ποιότητα είναι καταδικασμένη να αποτύχει.


Οι εμφανίσεις των ομάδων μας καθώς και οι συγκομίδη τους στα φετινά κύπελλα Ευρώπης , άκρως αποκαριδωτική. Δυο νίκες και μια ισοπαλία του Ολυμπιακού από τα προκριματικά εώς τώρα συν 2 νίκες και 4 ήττες της ΑΕΚ και ακόμα οι δυο νίκες του ΠΑΟΚ στα νοκ αουτ του CL και η ισοπαλία με τη Κράσνονταρ και ακόμα οι 5 βαθμοί στον όμιλο (1 νικη και δυο Χ και δυο ήττες) δε μας πάνε πουθενά. Ελβετία , Κύπρος, Δανία και Κροατία προελαύνουν από πάνω μας , απόρροια της κακής διαχέιρισης των ομάδων και της έλλειψης ευρωπαικού οράματος από τους προέδρους και τις διοικήσεις. Χωρις γηγενείς ποδοσφαιριστές και μεταγγραφές πρώτης γραμμής δε γίνονται ομάδες της προκοπής . Οι δηλώσεις από ορισμένους οπαδούς που απαξιώνουν την ευρωπαική προοπτική των ομάδων τους για ενα πρωτάθλημα είναι τουλάχιστον γραφικές για να μη πω τραγικές. Λες και μας πέφτει λίγος ένας ευρωπαικός τίτλος ή μια συμμετοχή σε ευρωπαικό τελικό. Η απαξίωση των ελληνικών ομάδων εκτός συνόρων , υπό αυτές τις συνθήκες θα συνεχίζεται στο διηνέκές. Αποκορύφωμα , τέλος, αυτής της κατρακύλας έιναι η δημιουργία μιας διοργάνωσης που θα αποτελείται από τα παραμάγαζα της Ευρώπης. Χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης , Ισλανδία, Ιρλανδία , Γιβραλτάρ και άλλες '' παραδοσιακές δυνάμεις'' του ευρωπαικού ποδοσφαίρου θα αποτελούν τη βιτρίνα της νεοσύστατης διοργανωσης. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι . Ποιο είναι το προτιμότερο grexit ή η συμμετοχή σε μια τέτοια διοργάνωση παρωδία;




Καλή σας νύχτα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου