Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Αθλητική ανασκόπηση 2017

Καλησπέρα και χρόνια πολλά στους φίλους και τις φίλες που στηρίζουν το blog μου. Χρόνια πολλά στο Στέφανο και τη Στεφανία που γιορτάζουν. Σε λίγες μέρες το 2017 μας αποχαιρετά και ένα νέο , άγνωστο έτος πλησιάζει επικίνδυνα. Ας ξεκινήσω την ανάλυση μου:


Ιανουάριος

Ο Ολυμπιακός παραμένει πρωτοπόρος του βαθμολογικού πίνακα της Σούπερ Λιγκ . Εποχή των χειμερινών μεταγραφών στην Ευρώπη , χωρίς κάποια αξιοσημείωτη μεταγραφή .


Φεβρουάριος


Επανέναρξη ευρωπαικών κυπέλλων σηματοδοτεί ο Φεβρουάριος . Ο Ολυμπιακός αποκλείει με μεγάλο διπλό στη Τουρκία την Οσμανλίσπορ για τους ''32'' του Europa League και προκρίνεται στην επόμενη φάση. 


Αντιθέτως, ο ΠΑΟΚ δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το τεράστιο , όπως φάνηκε εμπόδιο της γερμανικής Σάλκε και με απολογισμό μια ήττα (0-3) και μια ισοπαλία (1-1) αποχαιρέτησε πρόωρα το θεσμό.


Για το Τσάμπιονς Λιγκ τον ίδιο μήνα και συγκεκριμένα την ημέρα των ερωτευμένων στις 14 Φεβρουαρίου, αίσθηση προκάλεσε η τεσσάρα της Παρί Σεν ζερμέν απέναντι στη Μπαρτσελόνα (4-0)
και έθεσε σε κίνδυνο τη συνέχεια των μπλαουγκράνα στο θεσμό.



15 βράδια αργότερα , όμως, η Μπαρτσελόνα έγραψε ιστορία , πράττοντας το ακατόρθωτο . Ανέτρεψε το 4-0 ( η πρώτη φορά που προκρίνεται ομάδα που έχασε με 4 γκολ διαφορά στο πρώτο παιχνίδι) και με  6-1 σκόρπισε την παρέα του Καβάνι και των άλλων αστέρων της Παρί , που έδειχνε παραδομένη στη μοίρα της.


Αλλάζοντας άθλημα στον ελλαδικό χώρο, ο Παναθηναικός στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδος επικρατώντας στο τελικό στο Νick Galis Hall του Άρη στις 18 Φεβρουαρίου με 68-59 σε ένα παιχνίδι που σημαδεύτηκε από επεισόδια μεταξύ των 2 ομάδων.

Μάρτιος

O Oλυμπιακός αποχαιρετά το Εuropa League με μια ισοπαλία (1-1) και μια ήττα (4-1) κόντρα στη Μπεσικτάς .


Απρίλιος



Ο Ολυμπιακός στέφεται για 44η φορά στην ιστορία του και 7η συνεχόμενη Πρωταθλητής Ελλάδας στο ποδόσφαιρο ,κερδίζοντας εκτός έδρας τον Παναιτωλικό με 2-0 και με 67 βαθμούς κατακτά το τίτλο. Δεύτερος ο ΠΑΟΚ με 61 , τρίτος ο Παναθηναικός με 57 , τέταρτη η ΑΕΚ με 53 και πέμπτος ο Πανιώνιος με 52 . Οι 4 αυτές ομάδες συμμετείχαν στη διαδικασία των play-off που ακολούθησε. Υποβιβάστηκαν Βέροια και Λεβαδειακός ( αργότερα όμως η ομάδα της Βοιωτίας παρέμεινε εξωαγωνιστικά στην κατηγορία στη θέση του Ηρακλή που υποβιβάστηκε  για εξωαγωνιστικούς λόγους.
Στο Τσάμπιονς Λιγκ , Ρεάλ και Γιουβέντους θα ναι οι φιναλίστ του τελικού στο Κάρντιφ . Οι Μαδριλένοι άφησαν εκτός τη συμπολίτισσα Ατλέτικο ενώ η Γιουβέντους άφησε εκτός τελικού τη Μονακό που εντυπωσιάσε , κατακτώντας αργότερα και το γαλλικό πρωτάθλημα . 




Στο Εuropa League , Άγιαξ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του θεσμού για το 2017.

Μάιος    

Στο τελικό του Εuropa League η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επέστρεψε στην κατάκτηση ευρωπαικών τροπαίων επικρατώντας του Άγιαξ με 2-0 .


Τα μεγάλα πρωταθλήματα φτάνουν σιγά σιγά στο τέλος τους . 
Πρωταθλήτρια Αγγλίας : Τσέλσι
Πρωταθλήτρια Ισπανίας: Ρεάλ
Πρωταθλήτρια Γερμανίας: Μπάγερν
Πρωταθλήτρια Γαλλίας : Μονακό
Πρωταθλήτρια Ιταλίας : Γιουβέντους


Στο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος , που σημαδεύτηκε και αυτός από εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ των οπαδών των 2 ομάδων , ο ΠΑΟΚ ύστερα απο 15 χρόνια κατέκτησε το τρόπαιο επικρατώντας με αμφισβητούμενο γκολ της ΑΕΚ με 2-1.



Ιούνιος

Το θρόνο της υπερασπίστηκε για 2η συνεχόμενη φορά η Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς στο τελικό του Κάρντιφ επικράτησε της Γιουβέντους με 4-1 και η Ρεάλ ολοκλήρωσε μια πετυχημένη χρονιά μαζί με το πρωτάθλημα . Στέφθηκε για 12η φορά Βασίλισσα της Ευρώπης.



Στα ελληνικά play- off , η ΑΕΚ κατέλαβε τη 2η θέση και κέρδισε μετά από 6 χρόνια την έξοδό της στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.



Στο Μπάσκετ , ο Παναθηναικός ανατρέποντας τα προγνωστικά κατέκτησε το Πρωτάθλημα με μειονέκτημα έδρας, επικρατώντας του Ολυμπιακού με 51-66 και με 3-0 στις νίκες επανήλθε στους τίτλους κατακτώντας το double για το 2017.



Στο μαγικό κόσμο του ΝBA, η παρέα των Ντουράντ και Κάρι κατέκτησε το στέμμα κερδίζοντας στο 7ο τελικό με 129-120 τους Κλίβελαντ του Λεμπρόν Τζέιμς.



  Αύγουστος     

Οι θερινές μεταγγραφές επιφύλλαξαν εκπλήξεις και σήριαλ μεγάλης διάρκειας . Ο Νειμάρ αποχώρησε με αιχμές από την Μπαρτσελόνα και μετακόμισε στο Παρίσι και τη φιλόδοξη-νεόπλουτη Παρί .Τον ακολούθησε μια βδομάδα αργότερα ο Κίλιαν Μπαμπέ , που έγινε μήλον της έριδος για μεγάλους ευρωπαικούς συλλόγους (Ρεάλ , Μπαρτσελόνα) και τελικά κατέληξε κι αυτός με τη σειρά του στη γαλλική πρωτεύουσα.



                                                                                                                         


                                

Στα καθ' ημάς , οι ελληνικές ομάδες είχαν υποχρεώσεις για τα προκριματικά των ευρωπαικών κυπέλλων. Συγκεκριμένα , ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στους χρυσοφόρους ομίλους του CL με δύο νίκες απέναντι στην Κροάτικη Ριέκα . Στο EL μοναδική εκπρόσωπος απέμεινε η ΑΕΚ μένοντας αήττητη σε 2 αγώνες απέναντι στην βελγική Μπριζ (0-0 και 3-0) . Εκτός έμειναν ο ΠΑΟΚ με αποκλεισμό σοκ απέναντι στην Έστερσουντ απ ' τη  Σουηδία , ο Παναθηναικός και ο Πανιώνιος.










Στο χώτο του Στίβου , είχαμε το ''αντίο'' ενός μεγάλου σπρίντερ του τζαμαικανού Γιουσέιν Μπολτ σε ηλικία 30 ετών , ύστερα από πολλά παγκόσμια ρεκόρ και χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια τουρνουά και Ολυμπιακούς Αγώνες.



Σεπτέμβριος

Ο μήνας αυτός σημαδεύτηκε από το ντέρμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακού για τη 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος Σουρωτή. Αν και ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά στο σκορ με 2-0 στο πρώτο ημίχρονο ,η ΑΕΚ βρήκε τα ψυχικά αποθέματα και γύρισε το σκορ στο 3-2 . Αυτό το παιχνίδι αποτέλεσε το κύκνειο άσμα για το Κοσοβάρο προπονητή των ερυθρολεύκων Μπέσνι Χάσι.


Οκτώβριος

Η Εθνική μας ομάδα κληρώνεται με την Κροατία στα μπαράζ για το Μουντιάλ της Ρωσίας.
Στο ντέρμπι Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ στο Καραισκάκη , νικητής αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός με 1-0 σε ένα παιχνίδι με λίγες φάσεις και αρκετές αψιμαχίες μεταξύ των ποδοσφαιριστών των 2 ομάδων . Το γκολ του Ένγκελς στο 51' έκρινε το νικητή.


Στο ευρωπαικό μέτωπο , τώρα ο Ολυμπιακός απογοητεύει σε ένα δύσκολο όμιλο με Μπαρτσελόνα , Γιουβέντους και Σπόρτινγκ. Μετά την ήττα την πρώτη αγωνιστική απ' τη Σπόρτινγκ στο Φάληρο , η ομάδα του Τάκη Λεμονή πλέον , αν και βελτιωμένη σε σχέση με την εποχή Χάσι, γνώρισε μια ακόμα ήττα στο θεσμό αυτή τη φορά στο Τορίνο με 2-0. Ακολούθησε η φυσιολογική ήττα στη Βαρκελώνη απ' τη υπερομάδα της Μπαρτσελόνα του Ερνέστο Βαλβέρδρ, παλιού γνώριμου των ''ερυθρολεύκων''.



Η ΑΕΚ απ' την άλλη στο Europa League  εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις της με αποκορύφωμα το 0-0 απέναντι στη Μιλαν.


Noέμβριος

Ο Νοέμβριος ξεκινά με τα μπαράζ κόντρα στην Κροατία . Κατώτερη των περιστάσεων και με παιδαριώδη λάθη στην άμυνα η Εθνική μας μένει εκτός του Μουντιάλ της Ρωσίας με ήττα 4-1 στο Ζάγκρεμπ και 0-0 στο Φάληρο , που ενδέχεται να ναι το τελευταίο παιχνίδι της Εθνικής μας εκεί, ύστερα από απόφαση της Ομοσπονδίας του νέου Προέδρου , Βαγγέλη Γραμμένου.




Στο ελληνικό πρωτάθλημα, το οποίο αποδεικνέται το πιο συναρπαστικό των τελευταίων ετών , η κορυφή αλλάζει χέρια συνέχεια . Ο Ατρόμητος αναδεικνέται ομάδα - έκπληξη, καθώς παραμένει σε επαφή με την κορυφή , πετυχαίνοντας νίκες που προκαλούν αίσθηση .
Στο ντέρμπι δικεφάλων , η ΑΕΚ έπειτα από ένα σκληρό παιχνίδι με 3 αποβολές , κερδίζει στο ΟΑΚΑ με 1-0 τον προβληματικό ΠΑΟΚ και ανεβαίνει στην κορυφή του πίνακα της βαθμολογίας.


Μια αγωνιστική νωρίτερα , στο ντέρμπι των αιωνίων , ο Παναθηναικός παρά τα οικονομικά και διοικητικά του προβλήματα νίκησε τον αιώνιο αντιπαλό του με 1-0 στη Λεωφόρο και δημιούργησε τριγμούς στο στρατόπεδο των Πειραιωτών.



Δεκέμβριος

Πρόκριση της ΑΕΚ στους ''32'' του EL μετά τη λευκή ισοπαλία που απέσπασε στη Βιέννη (0-0), απέναντι στην Αούστρια.
Ο Ολυμπιακός μένει εκτός Ευρώπης με τη χειρότερη συγκομιδή στην ιστορία του (1 βαθμός).
Στο πρωτάθλημα , ο Ολυμπιακός πραγματοποιώντας το 6/6 στις τελευταίες αγωνιστικές , αναδείχθηκε πρωταθλητής χειμώνα με 32β. Ακολουθούν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ με 31.

Στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στο el classico  , η Μπαρτσελόνα θριάμβευσε στην έδρα της μισητής αντιπάλου Ρεάλ Μαδρίτης με 0-3 και ουσιαστικά καπάρωσε από νωρίς το πρωτάθλημα.




Τέλος , η Ρεάλ κατέκτησε για 2η συνεχόμενη χρονιά το Διηπειρωτικό Κύπελλο , καθώς στο τελικό κέρδισε τη βραζιλιάνικη Γκρέμιο με 1-0 . Σκόρερ ο Ρονάλντο.



Και κάπου εδώ το χορταστικό αφιέρωμα μου στα αθλητικά δρώμενα του 2017 λαμβάνει τέλος.
Καλό σας βράδυ και χρόνια πολλά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου