Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Pistolero stories #5: Τάκης Λουκανίδης, το απροσπέλαστο τανκ

 Καλημέρα σας. Όπως σας προλόγισα και τις προηγούμενες μέρες , σήμερα το αφιέρωμά μου έχει να κάνει με τον κορυφαίο ίσως ανασταλτικό χαφ του ελληνικού ποδοσφαίρου, όλων των εποχών. Μιλώ, φυσικά, για τον κύριο Τάκη Λουκανίδη. Έναν ποδοσφαιριστή με λαμπρή καριέρα και που κέρδισε το σεβασμό όλων των Ελλήνων φιλάθλων , χάρι στο ήθος και την προσωπικότητά του. Παρακάτω, θα δούμε καρέ - καρέ την πορεία του μεγάλου αυτού ποδοσφαιριστή.




Το ξεκίνημα στους μαυραετούς της Δράμας


Γεννημένος το Σεπτέμβρη του 37 , ο νεαρός τότε Τάκης στο Παρανέστι Δράμας , ίσως να μην φανταζόταν την λαμπρή καριέρα που θα επακολουθούσε. Παιδί της κατοχής , αντίκρυσε από νωρίς το σκληρό πρόσωπο της ζωής , όταν έχασε σε μικρή ηλικία τον πατέρα του, εξαιτίας της βαναυσότητας των βουλγάρικων δυνάμεων κατοχής που τον κρέμασαν. Έτσι , η μητέρα του αποφάσισε να πάρει το μικρό Τάκη και να μετακομίσουν στην πόλη της Δράμας. Ωστόσο, η ανέχεια και η άσχημη οικονομική κατάσταση της οικογένειας, ανάγκασε τη μητέρα του να τον στείλει σε ορφανοτροφείο στην Κομοτηνή για να μπορέσει να έχει μια καλύτερη ζωή. Υπέγραψε το πρώτο του δελτίο το 1953 , σε ηλικία 16 ετών στην ομάδα νέων της ΑΕΚ Κομοτηνής. Παρ' όλα αυτά , δεν ήταν διατεθειμένος να μείνει μόνιμα στην Κομοτηνή και με προτροπή ενός μέλος του συμβουλίου της ομάδας , υπέγραψαν μια συμφωνία με την οποία μόλις ο Τάκης Λουκανίδης αποφοιτούσε από τη Γεωπονική σχολή της Κομοτηνής , θα έπαιρνε μεταγραφή για την αγαπημένη του Δόξα Δράμας. Έτσι, το 1955 ο νεαρός τότε δυναμικός χαφ υπογράφει στη Δόξα, αλλά ένα σπάσιμο στο χέρι τον αφήνει εκτός δράσης στην πρώτη του χρονιά στους μαυραετούς. Η Δόξα εκείνης της εποχής απαρτιζόταν από καταξιωμένους ποδοσφαιριστές όπως οι Αντώνης Γεωργιάδης, Παρ. Γρηγοριάδης, Παύλος Γρηγοριάδης, Κοτρίδης, Ιωάννου, Πιστικός κι ο αδελφός του Θανάσης. Παράλληλα, πιάνει δουλειά στην Ηλεκτρική Εταιρεία της πόλης και εξασφαλίζεται επαγγελματικά.

Με προπονητή το Νίκο Πάγκαλο, που διέκρινε το τεράστιο χάρισμα του Λουκανίδη να αγωνίζεται σε όλες τις θέσεις με επιτυχία, στα πέντε χρόνια του στη Δόξα γνωρίζει στιγμές δόξας, που παρόμοιες δεν είχε ζήσει ως τότε επαρχιακό σωματείο. Οι μαυραετοί του Βορρά φτάνουν τρεις φορές στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Στον τελικό του 1958 στο Στάδιο Καραϊσκάκη κατά του ουσιαστικά γηπεδούχου Ολυμπιακού αγωνίζεται και ο Τάκης. Χάνουν με 1-5, αλλά τον επόμενο χρόνο είναι και πάλι παρόντες στον τελικό. Αντίπαλος ξανά ο Ολυμπιακός. Χάνουν με 1-2 και η Δόξα αποκτά τον τίτλο της "βασίλισσας χωρίς στέμμα". Μετά από τους δυο χαμένους τελικούς , οι ποδοσφαιριστές της Δόξας Δράμας έγιναν μεταγγραφικοί στόχοι μεγάλων ομάδων , όπως και ο νεαρός τότε παίκτης των Δραμινών.


Η μεταγραφή στον Παναθηναικό






Ο Λουκανίδης προσελκύει πλέον την προσοχή των ομάδων του κέντρου. Πρώτη ενδιαφέρθηκε η ΑΕΚ το 1959 αλλά 2.000 κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από τα γραφεία της ομάδας αποτρέποντας τη μεταγραφή. Επίσης, ενδιαφέρθηκε η ιταλική Γιουβέντους, παράγοντες της οποίας τον είχαν δει να αγωνίζεται με την Εθνική Ενόπλων.

Ενδιαφέρεται και ο Παναθηναϊκός, με τον οποίο ο παίκτης τα βρίσκει - ήταν η ομάδα της καρδιάς του. Η Δόξα αντιδρά κι έτσι ο Λουκανίδης φεύγει για ένα χρόνο στην Κύπρο, στον Α.Π.Ο.Ε.Λ., από όπου σύμφωνα με κάποιο κανονισμό της εποχής, μπορούσε στη συνέχεια να μεταγραφεί σε οποιαδήποτε ομάδα επιθυμούσε. Τελικά, το 1961 υπογράφει στον Παναθηναϊκό, αφού στο μεταξύ τον είχαν πλησιάσει και παράγοντες του Ολυμπιακού.

Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε ως το 1969, κατακτώντας τέσσερα πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Ελλάδος. Υπήρξε μέλος της ομάδας του Παναθηναϊκού που κατάκτησε το μοναδικό (μαζί με του ΠΑΟΚ το 2019) αήττητο πρωτάθλημα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στο μεσοδιάστημα γνώρισε τη σύζυγό του, την Άννη, αλλά επειδή δεν τον ήθελαν οι δικοί της αναγκάστηκαν να φύγουν στη Νότια Αφρική το 1965. Έπαιξε κι εκεί σε μια ομάδα για λίγους μήνες.



Το τέλος της καριέρας του στον Άρη





Η σχέση του με τον Παναθηναϊκό είχε χαλάσει από το 1967 και ο προπονητής Στέφαν Μπόμπεκ δεν τον χρησιμοποιούσε. Τελικά, κατάφερε να πάρει μεταγραφή στον Άρη, στον οποίο αγωνίστηκε μία σεζόν και έφτασε ως την κατάκτηση του Κυπέλλου. Ήταν το τέλος μιας λαμπρής καριέρας.


Το τανκς στην εθνική ομάδα

Σε 23 εμφανίσεις με το εθνόσημο στο στήθος , ο Λουκανίδης πραγματοποίησε 23 εμφανίσεις , σκοράροντας 3 γκολ .




Σε 237 εμφανίσεις συνολικά σε συλλόγους, ο Τάκης Λουκανίδης σκόραρε 80 φορές. Παράλληλα, κατέκτησε 4 πρωταθλήματα Ελλάδος και δύο κύπελλα (1 με τον ΠΑΟ και 1 με τον Άρη). Ο Τάκης Λουκανίδης τα τελευταία χρόνια είχε αποστασιοποιηθεί από το ποδόσφαιρο.  Το Γενάρη του 2018 γράφτηκε το φινάλε της ζωής του Δραμινού ποδοσφαιριστή , που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου