Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Pistolero stories #4: Στέλιος Μανωλάς





Φίλες και φίλοι καλησπέρα . Στο σημερινό μας αφιέρωμα φιλοξενούμε ίσως τον κορυφαίο Έλληνα αμυντικό που πέρασε από τα γήπεδα της πρώτης εθνικής . Μιλάμε φυσικά για το Στέλιο Μανωλά. Με καταγωγή από τη Νάξο , γεννημένος το 1961 πέρασε όλη ττην καριέρα του στην ΑΕΚ , της οποίας σημαία υπήρξε από το 1979 έως το 1998 . Στα 19 χρόνια προσφοράς του στην Ένωση , συμπλήρωσε 447 συμμετοχές , ενώ σκόραρε 34 φορές. Ας πάρουμε όμως βήμα - βήμα την πορεία του διεθνούς Έλληνα αμυντικού.



Η ζωή του όλη




Ο Στέλιος Μανωλάς από τις αλάνες του Γαλατσίου ίσως δεν φανταζόταν ποτέ την καριέρα που θα τον συντρόφευε στην πορεία της ζωής του.Πρώτη του ομάδα, όπως και του γείτονα του, Κώστα Αντωνίου, με τον οποίον μεγαλώσαν στην ίδια γειτονιά, στα Καραγιαννέικα ήταν ο Αετός Γαλατσίου στην πλατεία Λιναρά. Ο ντόρος για το ταλέντο του δεν άργησε να φθάσει λίγα χιλιόμετρα μακρυά, στη Νέα Φιλαδέλφεια, με αποτέλεσμα να αξιοποιηθεί από τις ακαδημίες της ΑΕΚ που δημιούργησε ο Λουκάς Μπάρλος, περίπου στα μέσα της δεκαετίας του '70, εποχή κατά την οποία το "φυτώριο" του συλλόγου βρισκόταν σε μεγάλη ακμή και από το οποίο αναδείχθηκαν επίσης οι Σπύρος Οικονομόπουλος, Βαγγέλης Βλάχος και Λύσανδρος Γεωργαμλής, ποδοσφαιριστές που μαζί με τον Μανωλά υπήρξαν οι μετέπειτα πρωταγωνιστές της πρώτης ομάδας, ενώ ο ίδιος για 20 σχεδόν χρόνια υπήρξε αναντικατάστατο μέλος αυτής. Το ντεμπούτο του με τη φανέλα της ΑΕΚ το πραγματοποίησε στις 24 Φλεβάρη του 1980 απέναντι στην Καστοριά ως αλλαγή.




Τα πρώτα χρόνια αγωνιζόταν στα άκρα της άμυνας και στη συνέχεια καθιερώθηκε από τον Χανς Τιλκόφσκι ως κεντρικός αμυντικός, ενώ συμπαίκτες του στη μακρά πορεία του στην ΑΕΚ υπήρξαν πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στον σύλλογο την εποχή εκείνη, όπως μεταξύ άλλων, οι παλαιότεροι Μίμης Παπαϊωάννου, Ντούσαν Μπάγεβιτς, Λάκης Νικολάου, Θωμάς Μαύρος, Χρήστος Αρδίζογλου, καθώς και οι μεταγενέστεροι Τόνι Σαβέβσκι, Ηλίας Ατματσίδης, Βασίλης Τσιάρτας, Μιχάλης Κασάπης και Ντέμης Νικολαΐδης. Η ζωή του όλη , όπως έλεγε στο γνωστό του τραγούδι ο αείμνηστος Στέλιος Καζαντζίδης ήταν ντυμένη στα κιτρινόμαυρα. Με την Ένωση κατέκτησε 5 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα Ελλάδας , 1 λιγκ καπ και 2 σούπερ καπ. 19 χρόνια μετά με αναρρίθμητες διακρίσεις σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο , ο Στέλιος Μανωλάς υπέγραψε το φινάλε του μυθιστορήματος μιας λαμπρής καριέρας. Ήταν 17 Μαίου του 1998, η αποφράδα μέρα που η σημαία κυμάτιζε μεσίστια στον ιστό της . Το αντίο ενός μεγάλου του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν πλέον γεγονός. Στον αγώνα με την Ξάνθη , έμελλε να γραφτεί ο επίλογος σε μια τεράστια καριέρα γεμάτη επιτυχίες , δάκρυα , χαρές , λύπες . Σε εκείνο το παιχνίδι έγινε αλλαγή στο 58ο λεπτό περνώντας στο πάνθεον των μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το 2021 η IFFHS( διεθνής ομοσπονδία ιστορίας και στατιστικής του ποδοσφαίρου) τον επέλεξε στην καλύτερη 11άδα όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου.


Ο Μανωλάς με το εθνόσημο

Στις 15 Μαΐου 1983 πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση με την Ελλάδα, στον εκτός έδρας αγώνα εναντίον της Ουγγαρίας, για τα προκριματικά του Euro 1984. Συμμετείχε σε 71 συνολικά αγώνες σκοράροντας 6 τέρματα. Αγωνίστηκε με την Ελλάδα στο Μουντιάλ 1994.





Προπονητική καριέρα



Μετά την ολοκλήρωση της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής, ο Στέλιος Μανωλάς εργάστηκε ως προπονητής της εθνικής Ελπίδων (Κ-21), ενώ υπήρξε για ένα διάστημα τεχνικός διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΑΕΚ, θέση από την οποία παραιτήθηκε το καλοκαίρι του 2009. Στις 6 Νοεμβρίου 2012, ανέλαβε χρέη προπονητή στη Νίκη Βόλου.

Το καλοκαίρι του 2014 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας Κ-20 της ΑΕΚ, ενώ τον Οκτώβριο του 2015, έπειτα από την παραίτηση του Τραϊανού Δέλλα, ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα πρώτου προπονητή στην "Ένωση". Ανέλαβε ξανά (και πάλι προσωρινά) καθήκοντα πρώτου προπονητή της ΑΕΚ, μετά την απόλυση του Γκουστάβο Πογέτ στις 19 Απριλίου 2016, οδηγώντας τον σύλλογο στην κατάκτηση του κυπέλλου (2015-16). Με την ολοκλήρωση της περιόδου επέστρεψε στην ομάδα Κ-20 της ΑΕΚ, θέση από την οποία αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2016.





Κάπως έτσι το αφιέρωμά μας στον κορυφαίο Έλληνα αμυντικό Στέλιο Μανωλά έφθασε στο τέλος του. Καλό σας απόγευμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου