Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Pistolero stories#8: Θωμάς Μαύρος , η μηχανή των γκολ.

 Χαίρετε. Στο σημερινό μου αφιέρωμα θα ασχοληθώ με τον κορυφαίο ίσως Έλληνα επιθετικό που αγωνίστηκε στα ελληνικά γήπεδα, τιμώντας τη φανέλα τόσο του Πανιωνίου όσο και της ΑΕΚ. Ο Θωμάς Μαύρος , λοιπόν, αποτέλεσε τη μηχανή των γκολ για δυο δεκαετίες αλλά και τον τρόμο για τις αντίπαλες άμυνες. Εκείνος ο μακρυμάλλης, χαμογελαστός ''φονιάς'' που γεννήθηκε στη Καλλιθέα το Μάιο του 54 έμελλε να γράψει το όνομα του με χρυσά γράμματα στη βίβλο των θρύλων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ας ξετυλίξουμε τα έργα και τις ημέρες του Θωμά Μαύρου .




Ο Πανιώνιος και ο δρόμος προς την καθιέρωση





Σε ηλικία 16 ετών, ο έφηβος ,τότε, Θωμάς Μαύρος ξεκίνησε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής στη γειτονική Νέα Σμύρνη και τον Πανιώνιο. Σχεδόν αμέσως έλαμψε με τις παρουσίες του στην ομάδα , καταγράφοντας σε μια εξαετία (1970-76) συνολικά 135 εμφανίσεις και 35 γκολ. Σίγουρα, το μέλλον του νεαρού επιθετικού προδιαγραφόταν λαμπρό. Πράγματι, ύστερα από 6 πολύ καλές σεζόν με τον Πανιώνιο , προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μεγάλων ομάδων , με την ΑΕΚ τελικά να κερδίζει τη μάχη από τον Ολυμπιακό για τη μεταγραφή του Έλληνα φορ. Η μεταγραφή του , όμως , στην Ένωση πέρασε από 40 κύματα, καθώς οι Νεοσμυρνιώτες αρνούνταν να πουλήσουν το πουλέν τους στην ΑΕΚ και αρχικά θέλησαν να κάνουν χρήση της περιβόητης 8ετίας. Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής , ωστόσο, χολωμένος από τη στάση της διοίκησης του Πανιωνίου κινήθηκε δικαστικά κατά της ομάδας του , με σκοπό να μείνει ελεύθερος και να υπογράψει στην ΑΕΚ.  Έτσι, το καλοκαίρι του 76 , η δικαστική του αυτή περιπέτεια τον δικαίωσε και υπέγραψε στην αγαπημένη του ομάδα.


Στο δρόμο της δόξας με την Ένωση



Στην ομάδα του Μπάρλου, ο Μαύρος αγωνίστηκε για σχεδόν 11 χρόνια και μάλιστα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με τα κιτρινόμαυρα τρεις φορές (1978,79,85).Την πρώτη του χρονιά με την ΑΕΚ έφτασε στον ημιτελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (1976-77). Τις χρονιές 1978, 1979 ο Θωμάς Μαύρος κέρδισε το πρωτάθλημα με την ΑΕΚ, ενώ το 1978 και το 1983 το κύπελλο. Όλα αυτά, στη σπουδαία εκείνη την περίοδο για την ομάδα των "κιτρινόμαυρων", όπου συμπαίκτες του υπήρξαν, μεταξύ άλλων, οι Μίμης Παπαϊωάννου, Χρήστος Αρδίζογλου και Ντούσαν Μπάγεβιτς. Εκείνη η καταπληκτική ομάδα με το ελκυστικό ποδόσφαιρο που έπαιζε, κατάφερε να γεμίσει με χαρά το κόσμο της , μέχρι το 1986 όπου η ΑΕΚ άρχισε να αλλάζει αισθητά τον κορμό των βασικών πρωταγωνιστών της και να περνά σε μια νέα εποχή. Κάπως έτσι , ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για τον μεγάλο αυτό επιθετικό να αποχαιρετήσει την Ένωση και να επιστρέψει στον Πανιώνιο σε ηλικία 33 ετών. Με απολογισμό 277 εμφανίσεις και 174 γκολ , ο Θωμάς Μαύρος αφήνει την ΑΕΚ για τον Πανιώνιο.


Πανιώνιος: η επιστροφή




Στην επιστροφή του στη Νέα Σμύρνη, ο Θωμάς Μαύρος είχε να αντιμετωπίσει μια άλλη πραγματικότητα απ' αυτή που είχε συνηθίσει στην ΑΕΚ. Η παρακμή της ομάδας της Νέας Σμύρνης είχε ήδη ξεκινήσει. Σχεδόν, κάθε χρόνο ο Πανιώνιος πάλευε σθεναρά για την επιβίωσή του στη μεγάλη κατηγορία και ο ίδιος, όντας πια στη δύση της καριέρας του τα έδωσε όλα για να μείνει η ομάδα στην ελίτ των μεγάλων. Για τα επόμενα 4 χρόνια ως το 1991, ο Θωμάς Μαύρος σε 89 εμφανίσεις έστειλε 5 φορές τη μπάλα στα δίχτυα των αντίπαλων ομάδων, βγάζοντας πολλάκις το φίδι από τη τρύπα για την προσφυγική ομάδα. Σε ηλικία 36 ετών το 1990, ο Μαύρος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με τα χρώματα του Πανιωνίου σκοράροντας 22 γκολ και βοηθώντας τα μέγιστα τον ιστορικό να παραμείνει στα σαλόνια της πρώτης κατηγορίας (+3 από την Καλαμαριά που υποβιβάστηκε).Στις 14 Νοεμβρίου 1993 τερμάτισε επισήμως την καριέρα του στον φιλικό αγώνα που διεξήχθη προς τιμήν του μεταξύ της ΑΕΚ και της Εθνικής Ελλάδας (4-2). Ο Μαύρος αγωνίστηκε και με τις δύο ομάδες, σημειώνοντας συνολικά τρία τέρματα.



Ο Θωμάς Μαύρος και η εθνική ομάδα




Το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1972 στον εντός έδρας φιλικό αγώνα εναντίον της Ολλανδίας κι ενώ δεν είχε συμπληρώσει ακόμη τα 18 του χρόνια. Με τη γαλανόλευκη φανέλα είχε 36 εμφανίσεις σκοράροντας 11 τέρματα. Ήταν μέλος της ομάδας που αγωνίστηκε στο Euro 1980 που διεξήχθη στην Ιταλία, αγωνιζόμενος και στους τρεις αγώνες.

Παράλληλα έχει αγωνιστεί με την εθνική Νέων (Κ-19) από το 1972 έως το 1974, με την οποία πέτυχε 4 τέρματα στους αγώνες για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, με τη Γιουγκοσλαβία στις 19/10/72 εκτός έδρας δύο τέρματα (2-1) και στις 24/1/73 εντός έδρας ένα τέρμα (2-1), καθώς κι ένα ακόμη τέρμα με τη Μάλτα στις 16/1/74 (4-1).

Επίσης, αγωνίστηκε με την εθνική Ελπίδων (Κ-21) και μάλιστα στις 31/5/1972 σκόραρε το νικητήριο τέρμα στον ημιτελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος επί της Τσεχοσλοβακίας (2-1).

Στις 22 Ιουλίου 1984 συμμετείχε στην Μικτή Κόσμου, εναντίον της Cosmos της Νέας Υόρκης, με αποτέλεσμα 3-1.




Ο Θωμάς Μαύρος πρόεδρος της ΑΕΚ

Ο Θωμάς Μαύρος που όλοι είχαν συνδέσει με το βιρτουόζο επιθετικό, που έστελνε με μαεστρία τη μπάλα στα δίχτυα, στα επόμενα χρόνια θα αναλάμβανε άλλες ευθύνες , αυτή τη φορά ως πρόεδρος στην ΑΕΚ. Σε μια εποχή ανυποληψίας της Ένωσης και με τα χρέη να σφίγγουν επικίνδυνα το λαιμό του συλλόγου και ύστερα από αφόρητες πιέσεις , ανέλαβε το ρόλο του διοικητικού ηγέτη της ομάδας το 2012. Οι οικονομικές υποχρεώσεις της ομάδας προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία ξεπερνούσαν τα 150εκ ευρώ , με αποτέλεσμα η κατάσταση ολοένα και να χειροτερεύει. Στην προεδρία της ομάδας παρέμεινε μέχρι τον υποβιβασμό της στη Γ' Εθνική το καλοκαίρι του 2013, που αποτελεί ακόμα και σήμερα τη μελανότερη στιγμή των κιτρινόμαυρων.














0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου