Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Pistolero stories#7 - Γιάννης Κυράστας, ένας ακούραστος εργάτης των γηπέδων.

 Στο αποψινό μου αφιέρωμα θα επικεντρωθώ σε έναν αδαμάντινο χαρακτήρα -εντός και εκτός γηπέδων- σε έναν gentleman που μέχρι το τέλος της ζωής του είχε ως σημαία του την αξιοπρέπεια. Μιλώ , φυσικά για τον Γιάννη Κυράστα, έναν από τους 5 καλύτερους δεξιούς οπισθοφύλακες που πέρασαν ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα , καθώς και ίσως για έναν εκ των κορυφαίων Ελλήνων προπονητών . Με το μοντέλο του ομαδικού ποδοσφαίρου που παρουσίασε και με κύριο χαρακτηριστικό το passing game , τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, συνδύασε όσο λίγοι το αποτέλεσμα με το όμορφο ποδόσφαιρο. Ας δούμε παρακάτω τη ζωή και το έργο του θρυλικού Γιάννη Κυράστα στα ελληνικά γήπεδα.




Το ξεκίνημα στον Ολυμπιακό και το γυαλί που ράγισε



Ο Γιάννης Κυράστας ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού και έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα εναντίον της Καβάλας στις 10 Δεκεμβρίου 1972. Με την ομάδα του Πειραιά αγωνίστηκε συνολικά σε 223 αγώνες εκ των οποίων οι 16 ήταν ευρωπαϊκοί και κατέκτησε 5 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα. Ήταν, αναμφίβολα, από τους πιο αγαπητούς ποδοσφαιριστές της ερυθρόλευκης κερκίδας. Ωστόσο, μετά από δέκα χρόνιας προσφοράς στον πειραϊκό σύλλογο δεν έτυχε της ανάλογης μεταχείρισης από τη διοίκηση της ομάδας στο ζήτημα της ανανέωσης του συμβολαίου του. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σταύρος Νταϊφάς , εκμεταλλευόμενος το καθεστώς οκταετίας που υπήρχε στα συμβόλαια, δεν πίστευε ποτέ πως θα σκάσει αντίστοιχη προσφορά για τον Γιάννη Κυράστα που θα μπορούσε να τον θορυβήσει. Η ζωή , όμως , παίζει καμιά φορά περίεργα παιχνίδια. Μετά τον θυμωμένο Γιάννη Κυράστα ήρθε η σειρά του Μάικ Γαλλάκου να σηκώσει παντιέρα κατά της διοίκησης Νταϊφά , ισχυριζόμενος πως δεν τον καλύπτει η πρόταση της ομάδας για ανανέωση συμβολαίου. Η διοίκηση της ομάδας πρότεινε ποσό γύρω στα 5,5 εκ δραχμές στο δεξί Μπακ της ομάδας και άλλα τόσα στο Γαλλάκο , ποσά που δεν μπορούσαν να συγκριθούν με τη μεγαλειώδη πρόταση του αιωνίου αντιπάλου, Παναθηναϊκού. Ο νεοφερμένος τότε ''καπετάνιος'' Γιώργος Βαρδινογιάννης προσέφερε και για τους δυο το ποσό των 16 εκ δραχμών, ώστε να ντυθούν στα πράσινα. Πράγματι, αμφότεροι στη μεταγραφική περίοδο του 1981, άλλαξαν στρατόπεδο και μεταπήδησαν στους πράσινους.


Με το τριφύλλι στο στήθος μέχρι το τέλος.




Ο Παναθηναϊκός με την αυγή της δεκαετίας του 80 ,έμπαινε σε μια νέα εποχή , όπου ήθελε να καταλάβει τα πρωτεία σε εγχώριο επίπεδο και να φτιάξει τις βάσεις για αξιόλογες παρουσίες στην Ευρώπη. Έτσι, λοιπόν, για μια πενταετία ως το 1986 αποτέλεσε ένα από τα βασικά στελέχη των πρασίνων στις μεγάλες ευρωπαϊκές πορείες της ομάδας καθώς και στα πρωταθλήματα που κατέκτησαν οι πράσινοι το 1984 και το 86. Επιπλέον, κατέκτησε και το κύπελλο Ελλάδος τις σεζόν 82,84 και 86. Σε 131 εμφανίσεις ο διεθνής Έλληνας αμυντικός σκόραρε 1 φορά με το τριφύλλι. Το Νοέμβριο του 1986 το παιχνίδι με τον Άρη αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του Γιάννη Κυράστα με την πράσινη φανέλα και από τότε έως το τέλος της ζωής του ασχολήθηκε με την προπονητική.



Με την εθνική ομάδα


Από τις 15 Νοεμβρίου 1974 έως τις 19 Μαΐου 1985 αγωνίστηκε με την Ελλάδα σε 46 συνολικά αγώνες. Κορυφαία του στιγμή η συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1980, στο οποίο αγωνίστηκε σε δύο αγώνες.



Ο στρατιώτης- προπονητής Γιάννης Κυράστας





Έπειτα από την αποχώρησή του από την ενεργό δράση ακολούθησε καριέρα προπονητή. Από το 1987 έως το 2001 ο Γιάννης Κυράστας εργάστηκε στις ομάδες Α.Ε. Μεσολογγίου, Εθνικός, Πανηλειακός, Προοδευτική, Παναργειακός, Πανιώνιος, Ηρακλής και Παναθηναϊκός, έχοντας πετυχημένη πορεία στο έργο του. Ειδικά το έργο του στο Παναθηναϊκό μνημονεύεται ακόμα και σήμερα.

Στην ομάδα του Παναθηναϊκού είχε δύο θητείες ως προπονητής. Στην πρώτη, έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος και παρότι δεν πήρε κάποιο τίτλο, βραβεύτηκε ως "Καλύτερος Προπονητής 1999-2000" στα ποδοσφαιρικά βραβεία του συλλόγου ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ). Στη δεύτερη παρουσία του, ξεκίνησε την επιτυχημένη πορεία της περιόδου 2001-02 του Τσάμπιονς Λιγκ, βάζοντας τις βάσεις για την εντυπωσιακή κατάληξη στις 8 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, πορεία που ολοκληρώθηκε με προπονητή τον Σέρχιο Μαρκαριάν, ο οποίος τον είχε αντικαταστήσει στα μέσα της χρονιάς.



Το τέλος της ζωής του μαχητή Κυράστα.


Στις 5 Μαρτίου 2004 ο Γιάννης Κυράστας εισήχθη στο νοσοκομείο έχοντας προσβληθεί από μια βαριά μορφή γάγγραινας με υψηλή θνητότητα, τη γάγγραινα Fournier (κεραυνοβόλος γάγγραινα του οσχέου). Η πορεία της υγείας του παρουσίασε αρκετές μεταπτώσεις και ενώ η κατάστασή του άρχισε να γίνεται αισιόδοξη, επιπλοκές του στέρησαν τη ζωή σε ηλικία μόλις 52 χρονών, την 1η Απριλίου 2004. Σαν ένα κακόγουστο αστείο, σαν ψέμα έφυγε από τη ζωή την Πρωταπριλιά ο αγαπητός προπονητής .Η μετέπειτα κατάκτηση του νταμπλ από τον Παναθηναϊκό την περίοδο 2003-2004 αφιερώθηκε από πολλούς -ποδοσφαιριστές και μη- σε αυτόν με το σύνθημα «Αυτή η κούπα θα φτάσει στα άστρα, για τον Γιάννη τον Κυράστα». Στις 2 Φεβρουαρίου του 2008 και στη γιορτή που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό του ΟΑΚΑ για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Παναθηναϊκού, ο Γιάννης Κυράστας τιμήθηκε μετά θάνατον για την προσφορά του στο σύλλογο. Το βραβείο παρέλαβε η σύζυγός του Ρούλα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου