Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Pistolero stories #13 : Δημήτρης Μαυρογενίδης

Ένα ακόμα αφιέρωμα μας στο παρελθόν του ελληνικού ποδοσφαίρου μόλις ξεκινάει. Απόψε , θα μιλήσουμε για έναν αμυντικό που γεύτηκε από πρώτο χέρι την ευδαιμονία του Ολυμπιακού, καθώς αποτέλεσε ένα από τα βασικά στελέχη της εποχής Κόκκαλη. Στο σημερινό pistolero stories o Δημήτρης Μαυρογενίδης.




Η Θεσσαλονίκη και ο Ολυμπιακός





Ο Δημήτρης Μαυρογενίδης γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1976 στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, αγωνιζόμενος στη θέση του δεξιού οπισθοφύλακα. Ξεκίνησε την καριέρα του από τον Άρη. Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα με τη φανέλα του Άρη Θεσσαλονίκης, όπου αγωνίστηκε επί μία τριετία, το διάστημα μεταξύ 1994-1997, έχοντας συνολικά 83 συμμετοχές πρωταθλήματος και πετυχαίνοντας 12 τέρματα. Τότε ήταν η εποχή που ο Σωκράτης Κόκκαλης ήθελε να αγοράσει καθετί που θα έκανε τον Ολυμπιακό άτρωτο και ανίκητο εντός Ελλάδος. Έτσι , λοιπόν, δεν άργησαν να ηχήσουν οι σειρήνες εκ Πειραιώς για τον πρώην διεθνή άσσο και το καλοκαίρι του 97 μετεγγράφηκε στους ερυθρόλευκους. Στον Ολυμπιακό παρέμεινε σχεδόν επί μία δεκαετία (1997-2006), κατακτώντας οκτώ φορές το πρωτάθλημα. Αγώνες στο Τσάμπιονς λιγκ , νταμπλ , πρωταθλήματα και κύπελλα Ελλάδος αποτέλεσαν τις παραστάσεις του Έλληνα αμυντικού στα χρόνια που πέρασε στο μεγάλο λιμάνι .Εκεί συμπλήρωσε 201 συμμετοχές σκοράροντας 10 φορές. Λίγο πριν το τέλος της εποχής Κόκκαλη , ο Μαυρογενίδης βρέθηκε στον Ηρακλή, όπου βρισκόταν σε μια μεταβατική περίοδο γεμάτη προβλήματα.





Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη και το φινάλε στη Φυλή.


Με τον Ολυμπιακό να αποτελεί πια σταθμό ξένων ποδοσφαιριστών , ο Δημήτρης Μαυρογενίδης ανηφόρισε ξανά για Θεσσαλονίκη , όπου αγωνίστηκε για δυο χρόνια με τον Ηρακλή. Με την ομάδα να διαγράφει μέτριες σεζόν που πολλές φορές έφθανε στο σημείο του υποβιβασμού, η αξία του διεθνούς Έλληνα μπακ έπεσε κατακόρυφα στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Τελευταίος σταθμός στην ποδοσφαιρική του καριέρα αποτέλεσε ο Θρασύβουλος Φυλής , μια νεοφώτιστη ομάδα , υπό τις οδηγίες του Σάκη Τσιώλη. Δυστυχώς , η απειρία και το χαμηλό μπάτζετ της ομάδας δε βοήθησαν, ώστε να σώσει την κατηγορία και συνεπώς έμεινε ελεύθερος στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Τελικά μ το καλοκαίρι του 2009, σε ηλικία 33 ετών αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.








Με το εθνόσημο




Το ντεμπούτο του με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1998, στην εντός έδρας αναμέτρηση εναντίον της Γεωργίας (3-0), για την προκριματική φάση του Euro 2000, όταν υπό τις οδηγίες του Άνχελ Ιορντανέσκου αντικατέστησε στο δεύτερο ημίχρονο τον Νίκο Μαχλά. Με τη γαλανόλευκη φανέλα είχε συνολικά 24 συμμετοχές και 1 τέρμα, την περίοδο 1998-2001.

Υπήρξε βασικό στέλεχος της εθνικής Ελπίδων που έλαβε μέρος στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Ελπίδων (Κ-21) το 1998, εναντίον της Ισπανίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου