Xαίρετε, χαίρετε .Όταν ο ποδοσφαιρικός θεός θέλησε κάποτε να δημιουργήσει μια ροκ φυσιογνωμία στην Ελλάδα, πραγματικά είχε έμπνευση . Ένας άνθρωπος με ροκ καταβολές, επαναστάτης με ή χωρίς αιτία άφησε το στίγμα του στα ελληνικά γήπεδα. Ο σημερινός πρωταγωνιστής της ιστορίας μας αψήφησε τον καθωσπρεπισμό της τότε εποχής και με τη ταπεινότητα του καθιερώθηκε ως τις πιο σημαντικές αθλητικές φιγούρες της γενιάς του . Χωρίς πολλά λόγια ,όπως θα ήθελε και εκείνος , ο Σάββας Κωφίδης.
Ο Νόστος για την πατρίδα και ο Γηραιός
Γεννημένος πριν από 61 χρόνια στο Αλμάτι του Καζακστάν (τότε ΕΣΣΔ), ο νεαρός τότε Σάββας είχε το όνειρο να γνωρίσει την πατρίδα του την Ελλάδα. Έτσι, λοιπόν, ύστερα από κάποια χρόνια εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη. Ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής ξεκίνησε τη σπουδαία καριέρα του από τον Ηρακλή, μαζί με καταξιωμένους ποδοσφαιριστές όπως ο Χατζηπαναγής , Καραίσκος , Παπαιωάννου, Δανιήλ Παπαδόπουλος και τόσοι άλλοι. Το Γενάρη του 81 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στα χωράφια της δεύτερης εθνικής , όπου είχε εκπέσει ο Γηραιός εξαιτίας της απόπειρας δωροδοκίας ένα χρόνο νωρίτερα στον ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ , Φιλώτα Πέλλιο. Ωστόσο, παρά το μαρασμό της ομάδας , ο σύλλογος βγήκε πιο συσπειρωμένος από κείνη τη δοκιμασία και επανήλθε άνετα στη μεγάλη κατηγορία . Από το 81 έως το 88 , πρωταγωνίστησε για 7 χρόνια με την ομάδα του Ηρακλή δίπλα στον Βασίλη Χατζηπαναγή και κέρδισε το Βαλκανικό Κύπελλο το 1985, ενώ το 1987 συμμετείχε στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας. Μάλιστα , με προπονητή τον αείμνηστο Νίκο Αλέφαντο , ο Κωφίδης μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά , οδήγησαν το σύλλογο στην κορυφαία θέση του στο πρωτάθλημα , τη τρίτη που τον έβγαλε στα Κύπελλα Ευρώπης , ύστερα από μια εξαετία απουσίας. Ο ταλαντούχος και δεξιοτέχνης μέσος , ωστόσο , δεν πέρασε απαρατήρητος από τα ραντάρ των μεγάλων ομάδων. Ο φιλόδοξος τότε επιχειρηματίας Γιώργος Κοσκωτάς, ήθελε να κάνει τον Ολυμπιακό πανίσχυρο σε Ελλάδα και Ευρώπη , αποκτώντας το Κωφίδη και το ίδιο καλοκαίρι και τον μύθο του ουγγρικού ποδοσφαίρου, Λάγιος Ντέταρι. Τελικά , ύστερα από φλερτ δυο χρόνων, ο γάμος έγινε και η μετακίνηση του ''αναρχικού'' στο μεγάλο λιμάνι ήταν πια γεγονός. Στα 7 χρόνια που αγωνίστηκε στον Ηρακλή κατέγραψε 206 εμφανίσεις και σκοράροντας 18 φορές.
Ο ''αναρχικός'' δίπλα στους θησαυρούς.
Εκείνη την περίοδο με την παρουσία του ''μεγιστάνα'' Κοσκωτά στον Πειραιά , οι στόχοι του Ολυμπιακού για τα επόμενα χρόνια ήταν ξεκάθαροι. Πρωτάθλημα και ευρωπαική καθιέρωση. Δυστυχώς, όμως τα λεφτά δε φέρνουν πάντα την ευτυχία. Ο Ολυμπιακός , ύστερα από το πρωτάθλημα του 87, την επόμενη σεζόν κατετάγη 8ος στη χειρότερη θέση του ως σήμερα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ακολούθησαν οι 2ες θέσεις τις σεζόν 89,91 και 92 , ενώ το 1990 κατετάγη 4ος ο Ολυμπιακός. Ο Κωφίδης έζησε την εποχή των περίφημων πέτρινων χρόνων που αποδείχθηκαν αρκετά ροκ. Συγκεκριμένα, παρά τις τεράστιες μεταγραφές των ερυθρολεύκων κυρίως από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ(Προτάσοφ, Ντέταρι, Λιτόφτσενκο, Σάβιτσεφ) καθώς και τον Αργεντινό Φούνιες, δεν στάθηκαν ικανές να τον στέψουν πρωταθλητή στη 5ετία από το 1988 εως το 1992. Η κατάσταση ξέφυγε ακόμα περισσότερο μετά τη σύλληψη Κοσκωτά για την εμπλοκή του στο περιβόητο σκάνδαλο του 89 με πολιτικές αποχρώσεις, που αφορούσε την υπεξαίρεση εκατομμυρίων από τη Τράπεζα Κρήτης. Εν συνεχεία , το καράβι από τα βράχια έμελλε να το τραβήξει ο συνεργάτης του Κοσκωτά, Αργύρης Σαλιαρέλης, μάταια όμως. Οι απογοητεύσεις στην Ελλάδα έρχονταν η μία μετά την άλλη για τον Ολυμπιακό με τον Κωφίδη να κατακτά τελικά 2 Κύπελλα Ελλάδος το 1990 και 92 , καθώς και ένα σούπερ καπ το 1992 . Στα σχεδόν 5 χρόνια του στο μεγάλο λιμάνι, ο ποδοσφαιρικός Νικόλας Άσιμος είχε 93 συμμετοχές και 9 γκολ. Όπως ανέφερε, άλλωστε , στα πρώτα του λόγια ως ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού , “το κίνητρο στην καριέρα μου δεν ήταν ο πρωταθλητισμός, η πρωτιά και τα κύπελλα. Το κίνητρο ήταν το πού θα παίξω καλύτερα και ψυχικά θα το ευχαριστηθώ. Αυτό ήταν το μοναδικό κίνητρο των αποφάσεών μου”. Το καλοκαίρι του 92 , ο ροκ Σάββας μετακόμισε στα πάτρια εδάφη, προβάροντας τα κιτρινόμαυρα του Άρη.
Η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη και το αντίο στον Ηρακλή.
Ύστερα από μια σκληρή πενταετία , ο Κωφίδης πίστευε ότι βρήκε στον Άρη το λιμάνι του. Στα 5 χρόνια που αγωνίστηκε στο Κλεάνθης Βικελίδης, πραγματοποίησε 126 συμμετοχές , σκοράροντας 7 φορές. Με τον Άρη , γεύτηκε το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού για πρώτη φορά στη Β΄Εθνική, με το Κωφίδη να αποχωρεί πέντε μήνες πριν τον υποβιβασμό της ομάδας , για οικονομικούς λόγους. Την ίδια σεζόν υπέγραψε στην ομάδα της καρδιάς του τον Ηρακλή , πραγματοποιώντας τρεις γεμάτες σεζόν ως το 1999, όπου αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. 69 εμφανίσεις και 3 γκολ ο απολογισμός του στη δεύτερη και τελευταία του θητεία ως ποδοσφαιριστής του Ηρακλή.
Με το εθνόσημο στο στήθος
Με την Ελλάδα αγωνίστηκε για πρώτη φορά στις 9 Οκτωβρίου 1982 και σε 67 αγώνες σημείωσε 1 τέρμα (9/1/1985 εναντίον του Ισραήλ). Αγωνίστηκε στο Μουντιάλ 1994 στις ΗΠΑ και στους τρεις αγώνες της Ελλάδας στη διοργάνωση αυτή.
Προπονητική καριέρα
Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας ακολούθησε την προπονητική με μεγαλύτερη επιτυχία την τέταρτη θέση που κατέλαβε ο Ηρακλής την περίοδο 2005-06 και την έξοδο στο Κύπελλο UEFA. Πριν αναλάβει την τεχνική ηγεσία του "Γηραιού", προηγήθηκε η παρουσία του στον πάγκο της ομάδας, ως βοηθός προπονητή, τις περιόδους 2002-03 και 2003-04, δίπλα στους Ιβάν Γιοβάνοβιτς και Σέρχιο Μαρκαριάν, αντίστοιχα. Την επιτυχημένη παρουσία του Ηρακλή την περίοδο 2005-06 ακολούθησε η πώληση βασικών παικτών της ομάδας, με αποτέλεσμα η ομάδα να ξεκινήσει την περίοδο 2006-07 με 10 συνεχείς αγώνες χωρίς νίκη και παράλληλα με τον πρόωρο αποκλεισμό στο Κύπελλο UEFA, από την πολωνική Βίσλα Κρακοβίας οδήγησαν τον Κωφίδη σε παραίτηση.
Τον Ιανουάριο του 2007 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ξάνθης, διαδεχόμενος στον πάγκο τον Τάκη Λεμονή. Στις 30 Οκτωβρίου του 2009 ανέλαβε ξανά τον Ηρακλή σε αντικατάσταση του Όλεγκ Προτάσοφ. Από το 2019 έχει αναλάβει χρέη συντονιστή των τμημάτων υποδομής του Ο.Φ.Η.