Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Plstolero stories #2: Kριστόφ Βαζέχα

 Καλησπέρα και χρόνια πολλά .  Στο αποψινό pistolero stories θα αναφερθώ σε έναν από τους πιο αγαπημένους ξένους ποδοσφαιριστές των ελληνικών γηπέδων. Ένας παίχτης με δολοφονικό ένστικτο στο γκολ και μια ματιά που δε μπορούσες να του κρατήσεις κακία. Μιλάω για τον Κρίστοφ Βαζέχα, που στα 15 χρόνια παρουσίας του στον Παναθηναικό, άφησε ανεξήτιλα την υπογραφή του στην ομάδα και παραμένει ως και σήμερα από τα ινδάλματα των πράσινων φιλάθλων. Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν step by step -βήμα το βήμα- την πορεία του Πολωνού στράικερ προς την καταξίωση.



Τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα στην Πολωνία




Γεννημένος στο Κατοβίτσε της Πολωνίας στις 17 Νοεμβρίου του 1964 , ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Ρουχ Χορζόφ σε ηλικία 10 ετών. Το 1983 λοιπόν ο νεαρός Χρήστος προάχθηκε στην πρώτη ομάδα του συλλόγου, όπου παρέμεινε έως το Δεκέμβρη του 1989. Σε 167 συμμετοχές σκόραρε 66 φορές στο πολωνικό πρωτάθλημα. Με τη Ρουχ Χορζόφ κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1989 , ενώ αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Την ίδια εποχή , στην Ελλάδα ο Παναθηναικός βουτηγμένος στην εσωστρέφεια και τη κατήφεια από την απουσία από τους τίτλους , πραγματοποίησε σαφάρι για να βρει τον εκλεκτό γκολτζή , το σέντερ φορ που θα καθαρίσει. Λυτούς και δεμένους έχει αμολήσει στο εξωτερικό ο ''καπετάνιος'' Γιώργος Βαρδινογιάννης , προκειμένου να βρει έναν επιθετικό που με το άγγιγμα της μπάλας  θα τη στέλνει στα αντίπαλα δίχτυα.


Ο Βρζχα που έγινε Βαζέχα και η μεταγγραφή στον Παναθηναικό.


Ένα χειμωνιάτικο απόγευμα του 1989 στο πρώην ανατολικό αεροδρόμιο του Ελληνικού . Εκεί εμφανίστηκε ένας σεμνός ανθρωπάκος με ένα παχύ μουστάκι και ένα λουλουδάτο πουκάμισο τον οποίο κανείς δεν περίμενε για να τον υποδεχτεί . Μονάχα ο δημοσιογράφος Μένιος Σακελλαρόπουλος ως φέρελπις ρεπόρτερ ανέμενε στην αίθουσα αφίξεων το νεαρό Πολωνό επιθετικό. Του συστήθηκε ως Κριστόφ Βρζχά , αλλά λόγω της δύσκολης προφοράς του μετονομάστηκε σε Κριστόφ Βαζέχα από το νεαρό τότε ρεπόρτερ του Παναθηναικού. Τις επόμενες ημέρες ξεκίνησε προπονήσεις με την ομάδα των πρασίνων , ώστε να είναι έτοιμος για το ντεμπούτο του στο ντέρμπι κόντρα στην ΑΕΚ. Στις 17/12/89 έμελλε ο Πολωνός Χρήστος να πραγματοποιήσει την πρώτη του παράσταση με την πράσινη φανέλα. Το τελικό αποτέλεσμα όμως και μερικές άχαστες ευκαιρίες που δεν αξιοποίησε ο Βαζέχα έκαναν τον κόσμο να βγει απ' τα ρούχα του. Το τελικό 0-0, όμως θα ήταν μια απλή παρένθεση για το χείμαρρο των γκολ που ήταν έτοιμος να καταρρίψει όλα τα ρεκόρ. Η συνέχεια ήταν διαφορετική . Εκείνη τη σεζόν 1989-90 ο Παναθηναικός κατέκτησε το πρωτάθλημα παίζοντας κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο . Βαζέχα και Σαραβάκος συνέθεσαν το καλύτερο επιθετικό δίδυμο της ομάδας και του πρωταθλήματος. Την επόμενη σεζόν , ο Παναθηναικός χάρη στην επιθετική δεινότητα Σαραβάκου και Βαζέχα κατέκτησε το ντάμπλ και μια νέα πράσινη δυναστεία ήταν έτοιμη να ξεκινήσει.Την περίοδο 1991-92 συμμετείχε στα προημιτελικά της πρώτης διοργάνωσης του Τσάμπιονς Λιγκ. Στις 26 Ιανουαρίου 1992 ο Παναθηναϊκός με τους Σαραβάκο και Βαζέχα να σημειώνουν γκολ, επικράτησε με 3-0 επί του Ολυμπιακού.



Την περίοδο 1992-93 ο Βαζέχα σημειώνει 32 γκολ σε 33 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Αναδείχθηκε κυπελλούχος Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό σημειώνοντας 7 γκολ, σημειώνοντας και το γκολ που έδωσε το τρόπαιο στον τελικό απέναντι στον Ολυμπιακό. Συμμετείχε στους ευρωπαϊκούς αγώνες στους οποίος ο Παναθηναϊκός σημείωσε ρεκόρ τερμάτων τόσο σε έναν αγώνα όσο και στο σύνολο της διπλής αναμέτρησης με την Ελεκτροπούτερε με 10 γκολ στις 2 νίκες του 0-6 και 4-0, με τον ίδιο να σημειώνει τέσσερα συνολικά. Το καλοκαίρι του 1993 κατακτά το Σούπερ Καπ με αντίπαλο την ΑΕΚ.

Την περίοδο 1993-94 ο Κριστόφ Βαζέχα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος με 24 γκολ και οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος έχοντας για τελευταία χρονιά στο πλευρό το Δημήτρη Σαραβάκο. Με 7 γκολ οδήγησε τον Παναθηναϊκό και στην κατάκτηση του Κυπέλλου σκοράροντας και στον τελικό απέναντι στην ΑΕΚ. Το καλοκαίρι του 1994 κατακτά και το Σούπερ Καπ. Το 1995 είναι ξανά ο πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος με 29 γκολ, με τον Παναθηναϊκό να αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδας. Κατακτά και πάλι το κύπελλο Ελλάδας σημειώνοντας 5 γκολ. Σημείωσε το γκολ της νίκης στον προημιτελικό απέναντι στον Ολυμπιακό στο Στάδιο Καραϊσκάκη στο 88ο λεπτό αλλά και το γκολ της νίκης στον τελικό εναντίον της ΑΕΚ στο 114΄.

Από την προηγούμενη χρονιά είχε αναλάβει το χρέος του ηγέτη της ομάδας και την περίοδο 1995-96 ήταν εκείνος που θα οδηγούσε τον Παναθηναϊκό σε μια από τις μεγαλύτερες διακρίσεις της ομάδας. Σημειώνοντας 6 γκολ απέναντι στις Ναντ (2), Άαλμποργκ, Λέγκια (2), Άγιαξ οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Με το γκολ του απέναντι στον Άγιαξ που υπήρξε η πιο φορμαρισμένη ομάδα της εποχής και πρωταθλητής Ευρώπης, σταμάτησε ένα αήττητο δυόμισι ετών για τον Άγιαξ ο οποίος στον τελικό της διοργάνωσης έχασε στα πέναλτι. Τα 6 γκολ σε μία σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ αποτελούν την κορυφαία συγκομιδή αθλητή ελληνικής ομάδας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (μαζί με το Μιχάλη Κωνσταντίνου το 2001-02) με εξαίρεση την επίδοση του Αντώνη Αντωνιάδη για το κύπελλο πρωταθλητριών. Στην Ελλάδα κατακτά το πρωτάθλημα του 1996 όντας ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού με 19 γκολ.




Η περίοδος 1996-97 υπήρξε μεταβατική για τον Παναθηναϊκό που θα προχωρούσε πλέον σε φάση ανανέωσης με το Βαζέχα να παραμένει ο σταθερός της ομάδας και να σημειώνει 19 γκολ για το πρωτάθλημα. Την περίοδο 1997-98 ο Βαζέχα είναι ο κορυφαίος σε συμμετοχές (34) και γκολ στον Παναθηναϊκό (32), αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Από την επόμενη περίοδο παρτενέρ του στην επίθεση υπήρξε ο Νίκος Λυμπερόπουλος με τον οποίο σημείωσαν εξαιρετικές εμφανίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Βαζέχα σημείωσε 2 γκολ στο 6-3 επί της Στεάουα που οδήγησε τον Παναθηναϊκό και πάλι στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Την περίοδο 1999-00 ο Γιάννης Κυράστας αναλαμβάνει την ηγεσία του Παναθηναϊκού δημιουργώντας μια πολύ ισχυρή ομάδα που παρουσίασε αξιόλογο ποδόσφαιρο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Κριστόφ Βαζέχα μαζί με το Λυμπερόπουλο είναι οι βασικοί εκτελεστές και ο Παναθηναϊκός παρουσιάζεται και πάλι ισχυρός και στους αγώνες ντέρμπι. Στις 21 Νοεμβρίου του 1999 ο Βαζέχα σημειώνει το 2-0 στη νίκη επί του Ολυμπιακού στον αγώνα που αποτέλεσε το εφαλτήριο για μια δυναμική πορεία προς τον τίτλο ο οποίος χάθηκε τις τελευταίες αγωνιστικές. Στη Ευρώπη για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ σημείωσε γκολ απέναντι στη Λα Κορούνια το οποίο δεν στάθηκε αρκετό για να προκριθεί ο Παναθηναϊκός.

Την περίοδο 2000-01 ο Βαζέχα σημειώνει τρία γκολ (απέναντι στις Πολόνια, Λα Κορούνια, Γιουβέντους) τα οποία υπήρξαν καθοριστικά ώστε ο Παναθηναϊκός να προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και να περάσει από τον όμιλο των Γιουβέντους, Αμβούργου, Λα Κορούνια. Η νίκη απέναντι στη Γιουβέντους με 3-1 με το δικό του γκολ που σφράγισε την πρόκριση αποτελεί μια από τις πιο ένδοξες ευρωπαϊκές στιγμές του Παναθηναϊκού. Το γκολ του απέναντι στη Γιουβέντους έμελε να είναι και το τελευταίο του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά και στον επόμενο όμιλο απέναντι στις Μάντσεστερ, Βαλένθια, Στουρμ η παρουσία του Βαζέχα δίπλα στους πολλά υποσχόμενους αθλητές όπως οι Καραγκούνης, Μπασινάς, Γκούμας, Λυμπερόπουλος, Σεϊταρίδης στάθηκε αρωγός ώστε να σημειώσουν αξιόλογες εμφανίσεις και να αφήσουν παρακαταθήκη για την επόμενη ευρωπαϊκή χρονιά η οποία υπήρξε ακόμα πιο επιτυχημένη για το σύλλογο.

Την επόμενη περίοδο το ρόστερ του Παναθηναϊκού περιελάμβανε επιθετικούς όπως οι Λυμπερόπουλος, Ολισαντέμπε, Βλάοβιτς, Κωνσταντίνου με συνέπεια ο Βαζέχα να σημειώσει τις δυο τελευταίες ολιγόλεπτες συμμετοχές του στο Τσάμπιονς Λιγκ με το τελευταίο τον αγώνα απέναντι στη Ρεάλ που έδωσε την πρόκριση στον προημιτελικό της διοργάνωσης. Στο ελληνικό πρωτάθλημα είχε επίσης λίγες συμμετοχές, 12 και 6 γκολ. Την περίοδο 2002-03 ο Βαζέχα εμφανίζεται ανανεωμένος και παρά το ότι βάδισε πλέον στο 38ο έτος της ηλικίας του, ήταν εκείνος που έδωσε την πρόκριση στον Παναθηναϊκό απέναντι στη Λίτεξ Λόβετς, μπαίνοντας αλλαγή και σημειώνοντας στην παράταση δύο γκολ και ανατρέποντας το 0-1. Το τελευταίο Ευρωπαϊκό γκολ του, το σημείωσε γράφοντας το 4-1 επί της Φενερμπαχτσέ. Συμμετείχε συνολικά σε 6 αγώνες που οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στον προημιτελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2003. Στο πρωτάθλημα Ελλάδας συμμετείχε σε 21 αγώνες και σημείωσε 3 γκολ και άλλα 2 στο Κύπελλο. Στις 15 Ιανουαρίου του 2003 με αντίπαλο τον Ακράτητο σημείωσε το τελευταίο του γκολ με τον Παναθηναϊκό για το κύπελλο Ελλάδας και επίσης απέναντι στον Ακράτητο σημείωσε το τελευταίο του γκολ για το Πρωτάθλημα Ελλάδας στις 25 Μαΐου του 2003.

Η περίοδος 2003-04 βρήκε τον Παναθηναϊκό Νταμπλούχο, δίνοντας την ευκαιρία στον Κριστόφ Βαζέχα να κατακτήσει το πέμπτο του Πρωτάθλημα και το πέμπτο του Κύπελλο με τον Παναθηναϊκό, συμμετέχοντας στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για την επιστροφή του Παναθηναϊκού μετά από επτά έτη στην κορυφή. Το καλοκαίρι του 2004 κρέμασε και επίσημα τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Στα 15 χρόνια προσφοράς του στο τριφύλλι πραγματοποίησε 553 εμφανίσεις σκοράροντας 319 φορές .Το 2006 δόθηκε προς τιμήν του φιλικός αγώνας μεταξύ ομάδας παλαιμάχων του Παναθηναϊκού και της Ρουχ Χόρζοβ. 




Με την εθνική ομάδα της Πολωνίας, σε 50 συμμετοχές ο Πολωνός χρείστηκε σκόρερ 9 φορές. Με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του αγωνίστηκε από το 1984-1997.


Ο Χρήστος Βαζέχα ως προπονητής






Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση ξεκίνησε μια νέα καριέρα, αυτή του προπονητή και το καλοκαίρι του 2007 ανέλαβε τεχνικός διευθυντής της Arsenal Soccer School στην Ελλάδα, ενώ το 2008 έγινε και ένας από τους σκάουτερ του Παναθηναϊκού. Παράλληλα, το 2009 ίδρυσε την ακαδημία ποδοσφαίρου FC Μάχη (Ακαδημία Ποδοσφαίρου Βαζέχα).

Στις 8 Δεκεμβρίου 2009, μετά τη λύση της συνεργασίας του Παναθηναϊκού με τον Χενκ τεν Κάτε, ανέλαβε βοηθός του νέου προπονητή της ομάδας και παλιού του συμπαίκτη, Νίκου Νιόπλια, θέση στην οποία παρέμεινε έως τον Νοέμβριο του 2010.



Στις 3 Μαρτίου 2012, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΑΟ Αιγάλεω, αποχωρώντας στις 14 Ιουνίου 2012. Στις 9 Ιουλίου 2012 συμφώνησε να ηγηθεί της τεχνικής ηγεσίας του Φωκικού, όπου και παρέμεινε έως τις 22 Οκτωβρίου 2012. Στις 3 Ιουλίου 2013, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΓΣ Καλλιθέας, από όπου αποχώρησε στις 5 Φεβρουαρίου 2014. Από τις 24 Ιουλίου 2014 μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2015, διατέλεσε προπονητής του Φωστήρα Ταύρου.

Τον χειμώνα του 2021 αναλαμβάνει την Ένωση Ασπροπύργου που αγωνίζεται στην Football League.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου