Επιμέλεια
Ανδρέας Ανδρεάδης
Καλησπέρα σας. Με αφορμή τη σημερινή κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα αναλύσω στο αποψινό μου άρθρο το παρασκήνιο της ''τιμωρίας'' ΠΑΟΚ και Ξάνθης από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμου και θα αντιπαραθέσω την διαφορετική αντιμετώπιση που είχαν άλλες ομάδες στο παρελθόν.
Α) Υπόθεση των λουλουδιών - 1975 :Στις 29 Μαΐου ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε σε νοκ άουτ ημιτελικό Κυπέλλου τον Ηρακλή στην Τούμπα, όπου νίκησε με 2-1.
Αργότερα, είχε γίνει καταγγελία από τον ποδοσφαιριστή του «Γηραιού», Γιώργο Ροκίδη (σ.σ. είχε αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό από το 1964 έως το 1972), ο οποίος υποστήριξε ότι ο παράγοντας του Τριφυλλιού, Αντώνης Μαντζαβελάκης, προσπάθησε να τον χρησιμοποιήσει ως μεσάζοντα για να δωροδοκήσει τους συμπαίκτες του, Ζαχαρία Χαλιαμπάλια και Τάκη Νικολούδη, για να έχουν μειωμένη απόδοση στον συγκεκριμένο αγώνα. Ο Παναθηναϊκός είχε κριθεί ένοχος από τα ποινικά δικαστήρια, αλλά σαν σήμερα, στις 12 Δεκεμβρίου του 1975 αθωώθηκε χάριν της ψήφου του Γιώργου Ανδριανόπουλου στην αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ. Εκτός από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, υπέρ των «πρασίνων» είχαν ψηφίσει και οι κ. Βασιλόπουλος (πρόεδρος της ΔΑΕ) και κ. Γεραρής (συν. εφέτης). Κατά είχαν ψηφίσει οι κ. Παρασκευόπουλος και κ. Γεωργόπουλος (εισηγητής). Έτσι λοιπόν οι «πράσινοι» αθωώθηκαν με 3 ψήφους υπέρ και 2 κατά.
Η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Ανδριανόπουλου ήταν η εξής: «Δεν επείσθην περί της ενοχής του σωματείου», ενώ αρκετά χρόνια αργότερα είπε στον αδερφό του Λεωνίδα πως «δεν πήγαινε η καρδιά μου να πέσει ένα τόσο ιστορικό σωματείο. Άλλωστε με ποιόν θα παίζαμε αν γινόταν κάτι τέτοιο, με τον Εθνικό μόνο να κόβουμε 50 εισιτήρια;».
Έτσι, ο Παναθηναικός γλύτωσε -έστω και με παραίνεση του αιωνίου αντιπάλου - τη ρετσινιά ενός ενδεχόμενου υποβιβασμού στη Β' Εθνική.
Β) Υπόθεση Ηρακλή 1980: Την περίοδο 1979-80 το ελληνικό ποδόσφαιρο συγκλονίζεται από μια υπόθεση δωροδοκίας. Ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Φιλώτας Πέλλιος κατήγγειλε ότι ο τότε πρόεδρος του Ηρακλή, Κώστας Περτσινίδης, επιχείρησε να τον δωροδοκήσει για να έχει μειωμένη απόδοση στη ρεβάνς του ημιτελικού Κυπέλλου μεταξύ των δύο ομάδων. Οι κατηγορίες δεν επιβεβαιώθηκαν νομικά, ωστόσο ο Ηρακλής υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική για πρώτη φορά στην 72χρονη ιστορία του. Παράγοντες και φίλαθλοι του Ηρακλή έφτασαν μέχρι τον τότε πρωθυπουργό, Γεώργιο Ράλλη, για να ζητήσουν την προσωπική παρέμβασή του για την ηθική αποκατάσταση του συλλόγου. Οι «κυανόλευκοι» συμβιβάστηκαν με τη μοίρα τους. Αργότερα το δικαστήριο δικαίωσε τον Ηρακλή με τελεσίδικη απόφαση και το όνομά του αποκαταστάθηκε στη συνείδηση των Ελλήνων φιλάθλων, όχι όμως και η βλάβη από τον υποβιβασμό. Ο «Γηραιός», έστω και χωρίς τον Βασίλη Χατζηπαναγή, επέστρεψε… τρένο στη φυσική του θέση, όμως εξαιτίας εκείνης της απόφασης δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των ομάδων που είναι ανελλιπώς παρούσες στη μεγάλη κατηγορία (Ολυμπιακός, ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) από το 1959, όταν σχηματίστηκε η Α΄ Εθνική.
Γ) Υπόθεση Άρη 1997:
Πριν από ακριβώς 23 χρόνια γραφόταν μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του Άρη. Μηδενίστηκε στο παιχνίδι με τον Αθηναϊκό καθώς δεν προσκόμισε έγκαιρα τα δελτία των ποδοσφαιριστών του, του αφαιρέθηκαν 3 βαθμοί και στο τέλος της σεζόν υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Στις 26 Ιανουαρίου του 1997 ο Αθηναϊκός φιλοξενούσε τον Άρη στο Βύρωνα για το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής. Οι «κίτρινοι» ήταν με την πλάτη στον τοίχο και ήθελαν μόνο νίκη αλλά συνέβη το... απίστευτο! Οι ιθύνοντες της ομάδας ξέχασαν τα δελτία των ποδοσφαιριστών στο πούλμαν που μετέφερε την αποστολή κι όταν το κατάλαβαν ήταν ήδη πολύ αργά.
Το πούλμαν είχε αποχωρήσει από το Βύρωνα με προορισμό την Ελευσίνα για... άλλες δουλειές! Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Μπίκας, στον οποίο έριξαν ευθύνες οι άνθρωποι του Άρη για όσα συνέβησαν αργότερα.
Ο κ. Μπίκας, σύμφωνα με τα όσα έλεγαν οι άνθρωποι των δύο ομάδων, άφησε ένα χρονικό περιθώριο για να βρεθούν τα δελτία των παικτών του Άρη, με την Αστυνομία να καταφέρνει να βρει το λεωφορείο και να μεταφέρει τα δελτία στο γήπεδο του Αχαρναϊκού.
Οι άνθρωποι του Άρη θεώρησαν πως η προσκόμιση των δελτίων έγινε εντός του χρονικού περιθωρίου, ο κ. Μπίκας όμως είχε ήδη κλείσει το φύλλο αγώνος, στο οποίο ανέφερε ότι ο αρχηγός της αποστολής της ΠΑΕ Άρης, Νικόλαος Κολιός, του είπε ότι τα δελτία «απωλέσθησαν ή εκλάπησαν ή εχάθηκαν».
Ο Άρης δεν γλίτωσε την τιμωρία, μηδενίστηκε για το συγκεκριμένο παιχνίδι ενώ του αφαιρέθηκαν και τρεις βαθμοί, με τους ιθύνοντες των «κίτρινων» να λένε ότι ο διαιτητής και η ΕΠΟ τους... περίμεναν στη γωνία.
Σε εκείνο το παιχνίδι προπονητής του Άρη ήταν ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο οποίος αποχώρησε λίγο καιρό αργότερα, μετά την εντός έδρας ήττα από την Καβάλα.
Την ομάδα ανέλαβε ο Γιώργος Φοιρός προσπαθόντας να σώσει την κατάσταση αλλά μάταια. Ο Άρης τερμάτισε στη 16η θέση (σ.σ. σύνολο 18) και υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του (σ.σ. έπεφταν 3 ομάδες).
Η ποινή είναι εφέσιμη ενώ η πλευρά του Αστέρα θεωρεί ότι ο "Γηραιός" πρέπει να υποβιβαστεί μαζί με την Λάρισα και τον Πανσερραϊκό κάτι που αν γίνει θα σημαίνει την παραμονή των Αρκάδων στην μεγάλη κατηγορία.
Ο Αστέρας Τρίπολης, που έκανε τη σχετική καταγγελία, επισημαίνει ότι από τη στιγμή που η βαθμολογία της Superleague δεν έχει ακόμα επικυρωθεί, θα πρέπει ο Ηρακλής να καταλάβει την 16η θέση, όταν η διοργανώτρια κάνει την επικύρωση και άρα ο ίδιος να «ανέβει» 13ος και να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία.
Από την άλλη πλευρά, ο Ηρακλής υποστηρίζει ότι αφενός θα κάνει έφεση στην ΕΠΟ για να «πέσει» η ποινή και αφετέρου ότι με αυτή την απόφαση ευνοείται ομάδα από την Football League!
Τα πράγματα θα ήταν πιο απλά αν ο Ηρακλής είχε καταδικαστεί για διαστρέβλωση, οπότε θα είχε τιμωρηθεί με αφαίρεση εφτά βαθμών και δεδομένα θα καταλάμβανε την 16η και τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα.
Οι άνθρωποι του Αστέρα Τρίπολης υποστηρίζουν πως κάτι αντίστοιχο πρέπει να συμβεί και τώρα και να επικυρωθεί η βαθμολογία με τον «Γηραιό» στην 16η θέση. Δηλαδή, να μην υποβιβαστούν τέσσερις ομάδες στη Football League (Αστέρας, Λάρισα, Πανσερραϊκός) και Ηρακλής λόγω της απόφασης, αλλά μόνο τρεις.
Για να συμβεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται να τελεσιδικήσει η απόφαση, οπότε περιμένουμε να δούμε αν ο Ηρακλής υποβάλει έφεση ή όχι και στη συνέχεια η Σούπερ Λίγκα θα κληθεί να επικυρώσει την τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος.
Όπως είναι φυσικό, οι εξελίξεις αυτές έχουν ανεβάσει την αγωνία των ανθρώπων στα ύψη, με τους Αρκάδες να είναι αισιόδοξοι πως τελικά θα παραμείνουν στην κατηγορία.Στην εκδίκαση ο Ηρακλής παραδέχθηκε ότι υπάρχει πλαστογραφία στο χαρτί της ασφαλιστικής ενημερότητας, αλλά καμία άλλη παρατυπία και επεσήμανε ότι αυτό έγινε στις 14 Ιανουαρίου, έχει περάσει ένας μήνας και έχει παραγραφεί. Επιπλέον, για το θέμα των μεταγραφών και της ανάκλησης των δελτίων υποστήριξε ότι αφού επιβλήθηκε ήδη ποινή από την επιτροπή της ΕΠΟ, δεν μπορεί να επιβληθεί και δεύτερη.
Η επιτροπή ωστόσο επεσήμανε ότι με την πλαστογραφία μπορεί να προκύψουν και άλλα αδικήματα και ο πρόεδρος της αναρωτήθηκε πότε αγωνίστηκε για τελευταία φορά παίκτης που είχε εκδοθεί παράνομα το δελτίο (σ.σ. με την ΑΕΚ στις 17 Απριλίου) εννοώντας ότι δεν υπάρχει παραγραφή (αφού η καταγγελία του Αστέρα έγινε πριν περάσει ένας μήνας).
Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι ναι μεν το άρθρο 34 του ΚΑΠ αναφέρει ότι οι παίκτες δεν μπορούν να αγωνιστούν μετά την ανάκληση του δελτίου τους, ωστόσο υπάρχει και η παράγραφος που εξαιρεί αυτό, σε περίπτωση που υπάρχει «δόλια έκδοση» των δελτίων, κάτι που επισημαίνει η επιτροπή της ΕΠΟ για την τιμωρία.
Από την πλευρά του, ο Αστέρας Τρίπολης ζήτησε τον υποβιβασμό του Ηρακλή είτε λόγω δυσφήμισης είτε λόγω διαστρέβλωσης αποτελέσματος αγώνας. Και ναι μεν για τη δεύτερη περίπτωση ήταν γνωστό το αίτημά του, καθώς τότε ο Ηρακλής θα τιμωρηθεί με αφαίρεση 7 βαθμών, θα υποχωρήσει στην 14η θέση και θα σωθεί ο Αστέρας, ωστόσο το νεότερο ήρθε για τον ισχυρισμό περί δυσφήμισης. Οι δικηγόροι των Αρκάδων επικαλέσθηκαν ότι η βαθμολογία δεν έχει επικυρωθεί, αρα ακόμα και για αυτή την περίπτωση ο Ηρακλής θα πρέπει να πάει τελευταίος στη βαθμολογία και να μην αντικατασταθεί από ομάδα που αγωνίζεται στην επόμενη κατηγορία.
Η ανάκληση των δελτίων από την Επιτροπή της ΕΠΟ
Οσο για την απόφαση της ΕΠΟ, πλέον ανακαλούνται τα δελτία των Ζερκά, Επαλέ, Μαχόπ, Καϊτά, Ρόμπλες και Βιτκόφσκι. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόεδρος της Επιτροπής Ιδιότητας και Μετεγγραφών της Ομοσπονδίας είναι ο Θόδωρος Κουρίδης, ο οποίος ήταν μαζί με τον Σοφοκλή Πιλάβιο στην Βουλή όταν ο πρόεδρος της ΕΠΟ παρουσίασε στα μέλη της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων την πλαστή ενημερότητα.Ο Ηρακλης , έκανε ένσταση κατά της πρωτόδικης απόφασης στο CAS, δίχως να δικαιωθεί , με αποτέλεσμα,ο Γηραιός να υποβιβαστεί για 2η φορά εξωαγωνιστικά.
«Κοίταξε, η γνώμη μου εμένα είναι φίλε, ότι αν την Κυριακή δεν κερδίσει τον ΠΑΟΚ, δύσκολα θα προλάβει», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος ΠΑΕ "Γ" σε άλλον πρόεδρο ΠΑΕ ("Α") σε μία από τις συνομιλίες που έχουν καταγραφή. Μία ματιά να ρίξει κανείς στην ημερομηνία του συγκεκριμένου διαλόγου (8/2/11) και στο αγωνιστικό πρόγραμμα της Σούπερ Λιγκ, μπορεί εύκολα να βρει για ποια ομάδα πρόκειται. Τέσσερις ημέρες μετά άλλωστε από εκείνη τη συζήτηση ο ΠΑΟΚ επρόκειτο να φιλοξενηθεί από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη (το ματς διεξήχθη Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου και προφανώς εσφαλμένα στον διάλογο αναφέρεται Κυριακή). Ήταν το ματς εκείνο που είχαν κερδίσει οι Νεοσμυρνιώτες με 1-0, αλλά ο διαιτητής Σταθόπουλος είχε "βαφτίσει" φάουλ εκτός περιοχής το πεντακάθαρο πέναλτι υπέρ του Δικεφάλου στο 0-0. Από εκείνο το ματς δε, είχε ξεκινήσει ο Ιστορικός την αντεπίθεση παραμονής του, μιας και με ένα αήττητο σερί οχτώ αγώνων, μεταξύ αυτών -εκτός από τον ΠΑΟΚ- και οι ΑΕΚ, Ολυμπιακός, σφράγισε τη σωτηρία του μία αγωνιστική πριν το τέλος.
Όσο για τη συνέχεια του διαλόγου των δύο συγκεκριμένων προέδρων; Παρουσιάζει επίσης τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς αυτή τη φορά εμπλέκονται όχι μία, αλλά τρεις ομάδες. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι ο "Γ" που ακούγεται στη συζήτηση είναι πρόσωπο που παραμένει με τον ίδιο και ακόμα πιο ενεργό ρόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο ακόμα και σήμερα...
"Α: Υπάρχει όμως μια περίπτωση, να ξέρεις.
Γ: Να του δώσει ο Ο. το παιχνίδι.
Α: Ναι. Εάν και εφόσον κερδίσει Άρη, Παναθηναϊκό, θα του το δώσει. Στο λέω από τώρα, να το ξέρεις αυτό.
Γ: Ε το κατάλαβα. Στο είπα μόνος μου, πριν αρχίσεις να αναπτύξεις θέμα (...)
A: Ναι. Και μετά, να ξέρεις. θα παίξεις κι εσύ τα ρέστα σου. Εγώ. αν θέλεις προχωράω τη διαδικασία. Γιώργο, από τώρα. Το τελευταίο παιχνίδι, όποιος το χρειαστεί να το πάρει. Αν θέλεις, το κανονίζω από τώρα αυτό το πράγμα", αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τον "Ο" της συζήτησης που αναφέρει ο πρόεδρος "Γ" δεν είναι άλλος από τον Ολυμπιακό, που μετά τα παιχνίδια με Άρη και Παναθηναϊκό για την 22η και 23η αγωνιστική αντίστοιχα, τα οποία και κέρδισε, απέναντι στο Τριφύλλι μάλιστα με τη μνημειώδη διαιτησία του Καλόπουλου που έμεινε στην ιστορία, ακολούθησε αμέσως η αναμέτρηση με τον Πανιώνιο (24η αγ.). Και τι συνέβη εκεί; Οι Νεοσμυρνιώτες κατάφεραν όντως να πάρουν αποτέλεσμα και από τους «ερυθρόλευκους» (1-1), με γκολ μάλιστα του Σβέρκος που ξεκινάει από οφ σάιντ και τον Ολυμπιακό να παίζει με δέκα στο τελευταίο 20λεπτο για κόκκινη σε αψυχολόγητη ενέργεια του Ριέρα (κλώτσησε τον Κοντοέ).
“Και μετά, να ξέρεις. θα παίξεις κι εσύ τα ρέστα σου. Εγώ. αν θέλεις προχωράω τη διαδικασία. Γιώργο, από τώρα. Το τελευταίο παιχνίδι, όποιος το χρειαστεί να το πάρει.”, λέει ο πρόεδρος “Α” στον συνομιλητή του. Κι αν αναρωτιέστε για το ποιο ήταν το τελευταίο παιχνίδι, ήταν εκεί όπου ο Πανιώνιος αδιάφορος πια βαθμολογικά έχοντας σωθεί και «μαθηματικά», δηλαδή στην Τρίπολη, ηττήθηκε με 3-1. Για τον Αστέρα βέβαια η νίκη αυτή θα είχε βαθμολογικό αντίκρισμα μόνο αν αντί για απευθείας υποβιβασμό, ο Ηρακλής τιμωρούνταν με αφαίρεση βαθμών (τερμάτισε στο +4). Έστω κι από το... παράθυρο πάντως οι Αρκάδες, μπόρεσαν να κρατηθούν στην κατηγορία...
Ανδρέας Ανδρεάδης
Καλησπέρα σας. Με αφορμή τη σημερινή κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα αναλύσω στο αποψινό μου άρθρο το παρασκήνιο της ''τιμωρίας'' ΠΑΟΚ και Ξάνθης από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμου και θα αντιπαραθέσω την διαφορετική αντιμετώπιση που είχαν άλλες ομάδες στο παρελθόν.
Α) Υπόθεση των λουλουδιών - 1975 :Στις 29 Μαΐου ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε σε νοκ άουτ ημιτελικό Κυπέλλου τον Ηρακλή στην Τούμπα, όπου νίκησε με 2-1.
Αργότερα, είχε γίνει καταγγελία από τον ποδοσφαιριστή του «Γηραιού», Γιώργο Ροκίδη (σ.σ. είχε αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό από το 1964 έως το 1972), ο οποίος υποστήριξε ότι ο παράγοντας του Τριφυλλιού, Αντώνης Μαντζαβελάκης, προσπάθησε να τον χρησιμοποιήσει ως μεσάζοντα για να δωροδοκήσει τους συμπαίκτες του, Ζαχαρία Χαλιαμπάλια και Τάκη Νικολούδη, για να έχουν μειωμένη απόδοση στον συγκεκριμένο αγώνα. Ο Παναθηναϊκός είχε κριθεί ένοχος από τα ποινικά δικαστήρια, αλλά σαν σήμερα, στις 12 Δεκεμβρίου του 1975 αθωώθηκε χάριν της ψήφου του Γιώργου Ανδριανόπουλου στην αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ. Εκτός από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, υπέρ των «πρασίνων» είχαν ψηφίσει και οι κ. Βασιλόπουλος (πρόεδρος της ΔΑΕ) και κ. Γεραρής (συν. εφέτης). Κατά είχαν ψηφίσει οι κ. Παρασκευόπουλος και κ. Γεωργόπουλος (εισηγητής). Έτσι λοιπόν οι «πράσινοι» αθωώθηκαν με 3 ψήφους υπέρ και 2 κατά.
Η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Ανδριανόπουλου ήταν η εξής: «Δεν επείσθην περί της ενοχής του σωματείου», ενώ αρκετά χρόνια αργότερα είπε στον αδερφό του Λεωνίδα πως «δεν πήγαινε η καρδιά μου να πέσει ένα τόσο ιστορικό σωματείο. Άλλωστε με ποιόν θα παίζαμε αν γινόταν κάτι τέτοιο, με τον Εθνικό μόνο να κόβουμε 50 εισιτήρια;».
Έτσι, ο Παναθηναικός γλύτωσε -έστω και με παραίνεση του αιωνίου αντιπάλου - τη ρετσινιά ενός ενδεχόμενου υποβιβασμού στη Β' Εθνική.
Β) Υπόθεση Ηρακλή 1980: Την περίοδο 1979-80 το ελληνικό ποδόσφαιρο συγκλονίζεται από μια υπόθεση δωροδοκίας. Ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Φιλώτας Πέλλιος κατήγγειλε ότι ο τότε πρόεδρος του Ηρακλή, Κώστας Περτσινίδης, επιχείρησε να τον δωροδοκήσει για να έχει μειωμένη απόδοση στη ρεβάνς του ημιτελικού Κυπέλλου μεταξύ των δύο ομάδων. Οι κατηγορίες δεν επιβεβαιώθηκαν νομικά, ωστόσο ο Ηρακλής υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική για πρώτη φορά στην 72χρονη ιστορία του. Παράγοντες και φίλαθλοι του Ηρακλή έφτασαν μέχρι τον τότε πρωθυπουργό, Γεώργιο Ράλλη, για να ζητήσουν την προσωπική παρέμβασή του για την ηθική αποκατάσταση του συλλόγου. Οι «κυανόλευκοι» συμβιβάστηκαν με τη μοίρα τους. Αργότερα το δικαστήριο δικαίωσε τον Ηρακλή με τελεσίδικη απόφαση και το όνομά του αποκαταστάθηκε στη συνείδηση των Ελλήνων φιλάθλων, όχι όμως και η βλάβη από τον υποβιβασμό. Ο «Γηραιός», έστω και χωρίς τον Βασίλη Χατζηπαναγή, επέστρεψε… τρένο στη φυσική του θέση, όμως εξαιτίας εκείνης της απόφασης δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των ομάδων που είναι ανελλιπώς παρούσες στη μεγάλη κατηγορία (Ολυμπιακός, ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) από το 1959, όταν σχηματίστηκε η Α΄ Εθνική.
Γ) Υπόθεση Άρη 1997:
Πριν από ακριβώς 23 χρόνια γραφόταν μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του Άρη. Μηδενίστηκε στο παιχνίδι με τον Αθηναϊκό καθώς δεν προσκόμισε έγκαιρα τα δελτία των ποδοσφαιριστών του, του αφαιρέθηκαν 3 βαθμοί και στο τέλος της σεζόν υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Στις 26 Ιανουαρίου του 1997 ο Αθηναϊκός φιλοξενούσε τον Άρη στο Βύρωνα για το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής. Οι «κίτρινοι» ήταν με την πλάτη στον τοίχο και ήθελαν μόνο νίκη αλλά συνέβη το... απίστευτο! Οι ιθύνοντες της ομάδας ξέχασαν τα δελτία των ποδοσφαιριστών στο πούλμαν που μετέφερε την αποστολή κι όταν το κατάλαβαν ήταν ήδη πολύ αργά.
Το πούλμαν είχε αποχωρήσει από το Βύρωνα με προορισμό την Ελευσίνα για... άλλες δουλειές! Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Μπίκας, στον οποίο έριξαν ευθύνες οι άνθρωποι του Άρη για όσα συνέβησαν αργότερα.
Ο κ. Μπίκας, σύμφωνα με τα όσα έλεγαν οι άνθρωποι των δύο ομάδων, άφησε ένα χρονικό περιθώριο για να βρεθούν τα δελτία των παικτών του Άρη, με την Αστυνομία να καταφέρνει να βρει το λεωφορείο και να μεταφέρει τα δελτία στο γήπεδο του Αχαρναϊκού.
Οι άνθρωποι του Άρη θεώρησαν πως η προσκόμιση των δελτίων έγινε εντός του χρονικού περιθωρίου, ο κ. Μπίκας όμως είχε ήδη κλείσει το φύλλο αγώνος, στο οποίο ανέφερε ότι ο αρχηγός της αποστολής της ΠΑΕ Άρης, Νικόλαος Κολιός, του είπε ότι τα δελτία «απωλέσθησαν ή εκλάπησαν ή εχάθηκαν».
Ο Άρης δεν γλίτωσε την τιμωρία, μηδενίστηκε για το συγκεκριμένο παιχνίδι ενώ του αφαιρέθηκαν και τρεις βαθμοί, με τους ιθύνοντες των «κίτρινων» να λένε ότι ο διαιτητής και η ΕΠΟ τους... περίμεναν στη γωνία.
Σε εκείνο το παιχνίδι προπονητής του Άρη ήταν ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο οποίος αποχώρησε λίγο καιρό αργότερα, μετά την εντός έδρας ήττα από την Καβάλα.
Την ομάδα ανέλαβε ο Γιώργος Φοιρός προσπαθόντας να σώσει την κατάσταση αλλά μάταια. Ο Άρης τερμάτισε στη 16η θέση (σ.σ. σύνολο 18) και υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του (σ.σ. έπεφταν 3 ομάδες).
Δ)Η πρώτη παράγκα -2002 : Τηλεοπτική εκπομπή φέρνει στο φως κασέτες µε ηχογραφηµένες συνοµιλίες του Θωµά Μητρόπουλου µε τον τότε πρόεδρο του Συνδέσµου ∆ιαιτητών Πειραιά, Γιάννη Σπάθα, με τον οποίο κανόνιζαν αµοιβές για διαιτητή και επόπτη.
Ο Μητρόπουλος ακουγόταν να λέει: "Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδίζουν και όλοι οι άλλοι να πάνε να γαμ…". Είναι η εποχή που για πρώτη φορά δόθηκε ο χαρακτηρισμός "παράγκα" για το βρώμικο παρασκήνιο του ποδοσφαίρου, ωστόσο δεν υπήρξε καμία τιμωρία.
Ο Μητρόπουλος ακουγόταν να λέει: "Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδίζουν και όλοι οι άλλοι να πάνε να γαμ…". Είναι η εποχή που για πρώτη φορά δόθηκε ο χαρακτηρισμός "παράγκα" για το βρώμικο παρασκήνιο του ποδοσφαίρου, ωστόσο δεν υπήρξε καμία τιμωρία.
Ε)Υπόθεση Ριζούπολη-2003: Στο ελληνικό κλάσσικο εκείνης της χρονιάς,τα πάντα κρέμονταν από μια κλωστή . Σε ένα γήπεδο που θύμιζε Βαγδάτη, ο Ολυμπιακός περίμενε τον αιώνιο αντιπαλό του ,Παναθηναικό με ανοιχτές αγκάλες. Πριν την έναρξη του αγώνα, οι οπαδοί των ερυθρολεύκων εκτώξευσαν καθίσματα και πέτρες εναντίον της αποστολής των πρασίνων εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου. Το τελικό 3-0 υπέρ των ερυθρολεύκων έμελλε να τους χαρίσει ένα ακόμα πρωτάθλημα στη σκιά δυσάρεστων γεγονότων. Δυστυχώς, όμως, -κατα σατανική σύμπτωση- και εδώ ο Ολυμπιακός πέρασε και πάλι στο απυρόβλυτο.
Ζ) Υπόθεση Βάλνερ -2008: Ο Ολυμπιακός πριν από ακριβώς 12 χρόνια, στις 3 Φεβρουαρίου του 2008, έφευγε ηττημένος με 1-0 από την Καλαμαριά, και στη συνέχεια πήρε τη νίκη στα χαρτιά... στερώντας από την ΑΕΚ το πρωτάθλημα στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου.
Μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου γράφτηκε το 2008, όταν ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα στα... χαρτιά από την ΑΕΚ ύστερα από απόφαση της επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ για την υπόθεση Βάλνερ στο παιχνίδι που διεξήχθη σαν σήμερα στις 3 Φεβρουαρίου του 2008.
Τι είχε συμβεί πριν από 12 χρόνια; Ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε τον -μαχόμενο για παραμονή- Απόλλωνα Καλαμαριάς εκτός έδρας, όπου ηττήθηκε με 1-0 με γκολ του Γιώργου Μπάρκογλου στις καθυστερήσεις (σ.σ. είχε περάσει ως αλλαγή στη θέση του Βάλνερ στο 78΄).
Εκείνη τη στιγμή η βαθμολογία έλεγε: 1ος Ολυμπιακός με 44β., 2ος Παναθηναϊκός με 43 β. και 3η ΑΕΚ με 42β.. Μετά την ήττα του Ολυμπιακού στην Καλαμαριά, οι «πράσινοι» ανέβηκαν στην κορυφή της βαθμολογίας μετά τη νίκη με 2-0 επί του Αστέρα Τρίπολης,ενώ η ΑΕΚ ηττήθηκε εντός έδρας με 2-3 από τον Πανιώνιο και παρέμεινε στην 3η θέση.
Οι «κιτρινόμαυροι», που ηττήθηκαν και την επόμενη αγωνιστική με 1-0 από την Λάρισα, στις τελευταίες 10 αγωνιστικές πραγματοποίησαν ξέφρενη πορεία προς την κορυφή της βαθμολογίας πετυχαίνοντας 8 νίκες και 2 ισοπαλίες.Μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου γράφτηκε το 2008, όταν ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα στα... χαρτιά από την ΑΕΚ ύστερα από απόφαση της επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ για την υπόθεση Βάλνερ στο παιχνίδι που διεξήχθη σαν σήμερα στις 3 Φεβρουαρίου του 2008.
Τι είχε συμβεί πριν από 12 χρόνια; Ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε τον -μαχόμενο για παραμονή- Απόλλωνα Καλαμαριάς εκτός έδρας, όπου ηττήθηκε με 1-0 με γκολ του Γιώργου Μπάρκογλου στις καθυστερήσεις (σ.σ. είχε περάσει ως αλλαγή στη θέση του Βάλνερ στο 78΄).
Εκείνη τη στιγμή η βαθμολογία έλεγε: 1ος Ολυμπιακός με 44β., 2ος Παναθηναϊκός με 43 β. και 3η ΑΕΚ με 42β.. Μετά την ήττα του Ολυμπιακού στην Καλαμαριά, οι «πράσινοι» ανέβηκαν στην κορυφή της βαθμολογίας μετά τη νίκη με 2-0 επί του Αστέρα Τρίπολης,ενώ η ΑΕΚ ηττήθηκε εντός έδρας με 2-3 από τον Πανιώνιο και παρέμεινε στην 3η θέση.
Η τελική βαθμολογία της σεζόν 2007/08, εντός αγωνιστικών χώρων, είχε ως εξής: 1η η ΑΕΚ με 68 β., 2ος ο Ολυμπιακός με 67 β. και 3ος ο Παναθηναϊκός με 66 β..
Τι συνέβη, όμως, εκτός γηπέδων; Μετά το τέλος του αγώνα άρχισε να κυκλοφορεί φήμη που έκανε λόγο για μη κανονική συμμετοχή ενός ποδοσφαιριστή της Καλαμαριάς, και σύντομα έγινε γνωστό πως πρόκειται για τον Ρόμαν Βάλνερ.
Ο Αυστριακός επιθετικός δεν έπρεπε να είχε υπογράψει καν με τον Απόλλωνα καθώς είχε ήδη αγωνιστεί σε δύο διαφορετικές ομάδες (σ.σ. Φόλκερκ και Χάμιλτον) εκείνη τη σεζόν (σ.σ. που είναι το όριο της FIFA).
Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν δικαίωμα να καταθέσουν ένσταση και να πάρουν τους τρεις βαθμούς στα χαρτιά, κατά συνέπεια και το πρωτάθλημα που κρίθηκε από αυτό το παιχνίδι επί της ουσίας, κάτι που όντως έπραξαν. Έτσι , ο Ολυμπιακός πήρε ένα από τα πιο κάλπικα πρωταθλήματα της ιστορίας του , με την ΑΕΚ να βγαίνει 2η , ύστερα από μια ομολογουμένως εξαιρετική χρονιά,ούσα η καλύτερη επίθεση και άμυνα του πρωταθλήματος.
Τι συνέβη, όμως, εκτός γηπέδων; Μετά το τέλος του αγώνα άρχισε να κυκλοφορεί φήμη που έκανε λόγο για μη κανονική συμμετοχή ενός ποδοσφαιριστή της Καλαμαριάς, και σύντομα έγινε γνωστό πως πρόκειται για τον Ρόμαν Βάλνερ.
Ο Αυστριακός επιθετικός δεν έπρεπε να είχε υπογράψει καν με τον Απόλλωνα καθώς είχε ήδη αγωνιστεί σε δύο διαφορετικές ομάδες (σ.σ. Φόλκερκ και Χάμιλτον) εκείνη τη σεζόν (σ.σ. που είναι το όριο της FIFA).
Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν δικαίωμα να καταθέσουν ένσταση και να πάρουν τους τρεις βαθμούς στα χαρτιά, κατά συνέπεια και το πρωτάθλημα που κρίθηκε από αυτό το παιχνίδι επί της ουσίας, κάτι που όντως έπραξαν. Έτσι , ο Ολυμπιακός πήρε ένα από τα πιο κάλπικα πρωταθλήματα της ιστορίας του , με την ΑΕΚ να βγαίνει 2η , ύστερα από μια ομολογουμένως εξαιρετική χρονιά,ούσα η καλύτερη επίθεση και άμυνα του πρωταθλήματος.
Η)Υποβιβασμός Ηρακλή και σωτηρία Αστέρα Τρίπολης στη Superleague-2011:
Τον απευθείας υποβιβασμό του Ηρακλή αποφάσισε η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκα μετά την καταγγελία του Αστέρα Τρίπολης για την ασφαλιστική ενημερότητα του "Γηραιού"
Οι "κυανόλευκοι" τιμωρήθηκαν με βάση το άρθρο για δυσφήμιση του αθλήματος και όχι διαστρέβλωση αγώνα όπως ήλπιζε η πλευρά του Αστέρα καθώς σε εκείνη την περίπτωση θα αφαιρούνταν επτά βαθμοί από την ομάδα της Θεσσαλονίκης και θα την ξεπερνούσε στην βαθμολογία η ομάδα της Αρκαδίας.
Τον απευθείας υποβιβασμό του Ηρακλή αποφάσισε η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκα μετά την καταγγελία του Αστέρα Τρίπολης για την ασφαλιστική ενημερότητα του "Γηραιού"
Οι "κυανόλευκοι" τιμωρήθηκαν με βάση το άρθρο για δυσφήμιση του αθλήματος και όχι διαστρέβλωση αγώνα όπως ήλπιζε η πλευρά του Αστέρα καθώς σε εκείνη την περίπτωση θα αφαιρούνταν επτά βαθμοί από την ομάδα της Θεσσαλονίκης και θα την ξεπερνούσε στην βαθμολογία η ομάδα της Αρκαδίας.
Η ποινή είναι εφέσιμη ενώ η πλευρά του Αστέρα θεωρεί ότι ο "Γηραιός" πρέπει να υποβιβαστεί μαζί με την Λάρισα και τον Πανσερραϊκό κάτι που αν γίνει θα σημαίνει την παραμονή των Αρκάδων στην μεγάλη κατηγορία.
Ο Αστέρας Τρίπολης, που έκανε τη σχετική καταγγελία, επισημαίνει ότι από τη στιγμή που η βαθμολογία της Superleague δεν έχει ακόμα επικυρωθεί, θα πρέπει ο Ηρακλής να καταλάβει την 16η θέση, όταν η διοργανώτρια κάνει την επικύρωση και άρα ο ίδιος να «ανέβει» 13ος και να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία.
Από την άλλη πλευρά, ο Ηρακλής υποστηρίζει ότι αφενός θα κάνει έφεση στην ΕΠΟ για να «πέσει» η ποινή και αφετέρου ότι με αυτή την απόφαση ευνοείται ομάδα από την Football League!
Τα πράγματα θα ήταν πιο απλά αν ο Ηρακλής είχε καταδικαστεί για διαστρέβλωση, οπότε θα είχε τιμωρηθεί με αφαίρεση εφτά βαθμών και δεδομένα θα καταλάμβανε την 16η και τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα.
Οι άνθρωποι του Αστέρα Τρίπολης υποστηρίζουν πως κάτι αντίστοιχο πρέπει να συμβεί και τώρα και να επικυρωθεί η βαθμολογία με τον «Γηραιό» στην 16η θέση. Δηλαδή, να μην υποβιβαστούν τέσσερις ομάδες στη Football League (Αστέρας, Λάρισα, Πανσερραϊκός) και Ηρακλής λόγω της απόφασης, αλλά μόνο τρεις.
Για να συμβεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται να τελεσιδικήσει η απόφαση, οπότε περιμένουμε να δούμε αν ο Ηρακλής υποβάλει έφεση ή όχι και στη συνέχεια η Σούπερ Λίγκα θα κληθεί να επικυρώσει την τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος.
Όπως είναι φυσικό, οι εξελίξεις αυτές έχουν ανεβάσει την αγωνία των ανθρώπων στα ύψη, με τους Αρκάδες να είναι αισιόδοξοι πως τελικά θα παραμείνουν στην κατηγορία.Στην εκδίκαση ο Ηρακλής παραδέχθηκε ότι υπάρχει πλαστογραφία στο χαρτί της ασφαλιστικής ενημερότητας, αλλά καμία άλλη παρατυπία και επεσήμανε ότι αυτό έγινε στις 14 Ιανουαρίου, έχει περάσει ένας μήνας και έχει παραγραφεί. Επιπλέον, για το θέμα των μεταγραφών και της ανάκλησης των δελτίων υποστήριξε ότι αφού επιβλήθηκε ήδη ποινή από την επιτροπή της ΕΠΟ, δεν μπορεί να επιβληθεί και δεύτερη.
Η επιτροπή ωστόσο επεσήμανε ότι με την πλαστογραφία μπορεί να προκύψουν και άλλα αδικήματα και ο πρόεδρος της αναρωτήθηκε πότε αγωνίστηκε για τελευταία φορά παίκτης που είχε εκδοθεί παράνομα το δελτίο (σ.σ. με την ΑΕΚ στις 17 Απριλίου) εννοώντας ότι δεν υπάρχει παραγραφή (αφού η καταγγελία του Αστέρα έγινε πριν περάσει ένας μήνας).
Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι ναι μεν το άρθρο 34 του ΚΑΠ αναφέρει ότι οι παίκτες δεν μπορούν να αγωνιστούν μετά την ανάκληση του δελτίου τους, ωστόσο υπάρχει και η παράγραφος που εξαιρεί αυτό, σε περίπτωση που υπάρχει «δόλια έκδοση» των δελτίων, κάτι που επισημαίνει η επιτροπή της ΕΠΟ για την τιμωρία.
Από την πλευρά του, ο Αστέρας Τρίπολης ζήτησε τον υποβιβασμό του Ηρακλή είτε λόγω δυσφήμισης είτε λόγω διαστρέβλωσης αποτελέσματος αγώνας. Και ναι μεν για τη δεύτερη περίπτωση ήταν γνωστό το αίτημά του, καθώς τότε ο Ηρακλής θα τιμωρηθεί με αφαίρεση 7 βαθμών, θα υποχωρήσει στην 14η θέση και θα σωθεί ο Αστέρας, ωστόσο το νεότερο ήρθε για τον ισχυρισμό περί δυσφήμισης. Οι δικηγόροι των Αρκάδων επικαλέσθηκαν ότι η βαθμολογία δεν έχει επικυρωθεί, αρα ακόμα και για αυτή την περίπτωση ο Ηρακλής θα πρέπει να πάει τελευταίος στη βαθμολογία και να μην αντικατασταθεί από ομάδα που αγωνίζεται στην επόμενη κατηγορία.
Η ανάκληση των δελτίων από την Επιτροπή της ΕΠΟ
Οσο για την απόφαση της ΕΠΟ, πλέον ανακαλούνται τα δελτία των Ζερκά, Επαλέ, Μαχόπ, Καϊτά, Ρόμπλες και Βιτκόφσκι. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόεδρος της Επιτροπής Ιδιότητας και Μετεγγραφών της Ομοσπονδίας είναι ο Θόδωρος Κουρίδης, ο οποίος ήταν μαζί με τον Σοφοκλή Πιλάβιο στην Βουλή όταν ο πρόεδρος της ΕΠΟ παρουσίασε στα μέλη της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων την πλαστή ενημερότητα.Ο Ηρακλης , έκανε ένσταση κατά της πρωτόδικης απόφασης στο CAS, δίχως να δικαιωθεί , με αποτέλεσμα,ο Γηραιός να υποβιβαστεί για 2η φορά εξωαγωνιστικά.
Θ)Σκάνδαλο Κοριόπολις-2011:Τα ξημερώματα της Πέμπτης 28/7 η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας αποφάσισε τον υποβιβασμό στην Β' Εθνική του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων.
Μάκης Ψωμιάδης και Αχιλλέας Μπέος κρίνονται προφυλακιστέοι. Το κασέτα gate μόλις είχε ξεκινήσει και αναμενόταν να κορυφωθεί μέσα στο 2015.Παρ' όλα αυτά , οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι σε στημένα παιχνίδια παρέμειναν ατιμώρητοι. Χαρακτηριστικοί είναι οι παρακάτω διάλογοι.
Μάκης Ψωμιάδης και Αχιλλέας Μπέος κρίνονται προφυλακιστέοι. Το κασέτα gate μόλις είχε ξεκινήσει και αναμενόταν να κορυφωθεί μέσα στο 2015.Παρ' όλα αυτά , οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι σε στημένα παιχνίδια παρέμειναν ατιμώρητοι. Χαρακτηριστικοί είναι οι παρακάτω διάλογοι.
- Ο Πανιώνιος και τα σχεδιά του για την παραμονή.
«Κοίταξε, η γνώμη μου εμένα είναι φίλε, ότι αν την Κυριακή δεν κερδίσει τον ΠΑΟΚ, δύσκολα θα προλάβει», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος ΠΑΕ "Γ" σε άλλον πρόεδρο ΠΑΕ ("Α") σε μία από τις συνομιλίες που έχουν καταγραφή. Μία ματιά να ρίξει κανείς στην ημερομηνία του συγκεκριμένου διαλόγου (8/2/11) και στο αγωνιστικό πρόγραμμα της Σούπερ Λιγκ, μπορεί εύκολα να βρει για ποια ομάδα πρόκειται. Τέσσερις ημέρες μετά άλλωστε από εκείνη τη συζήτηση ο ΠΑΟΚ επρόκειτο να φιλοξενηθεί από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη (το ματς διεξήχθη Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου και προφανώς εσφαλμένα στον διάλογο αναφέρεται Κυριακή). Ήταν το ματς εκείνο που είχαν κερδίσει οι Νεοσμυρνιώτες με 1-0, αλλά ο διαιτητής Σταθόπουλος είχε "βαφτίσει" φάουλ εκτός περιοχής το πεντακάθαρο πέναλτι υπέρ του Δικεφάλου στο 0-0. Από εκείνο το ματς δε, είχε ξεκινήσει ο Ιστορικός την αντεπίθεση παραμονής του, μιας και με ένα αήττητο σερί οχτώ αγώνων, μεταξύ αυτών -εκτός από τον ΠΑΟΚ- και οι ΑΕΚ, Ολυμπιακός, σφράγισε τη σωτηρία του μία αγωνιστική πριν το τέλος.
- Ο Ολυμπιακός και στο... βάθος ο Αστέρας
Όσο για τη συνέχεια του διαλόγου των δύο συγκεκριμένων προέδρων; Παρουσιάζει επίσης τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς αυτή τη φορά εμπλέκονται όχι μία, αλλά τρεις ομάδες. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι ο "Γ" που ακούγεται στη συζήτηση είναι πρόσωπο που παραμένει με τον ίδιο και ακόμα πιο ενεργό ρόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο ακόμα και σήμερα...
"Α: Υπάρχει όμως μια περίπτωση, να ξέρεις.
Γ: Να του δώσει ο Ο. το παιχνίδι.
Α: Ναι. Εάν και εφόσον κερδίσει Άρη, Παναθηναϊκό, θα του το δώσει. Στο λέω από τώρα, να το ξέρεις αυτό.
Γ: Ε το κατάλαβα. Στο είπα μόνος μου, πριν αρχίσεις να αναπτύξεις θέμα (...)
A: Ναι. Και μετά, να ξέρεις. θα παίξεις κι εσύ τα ρέστα σου. Εγώ. αν θέλεις προχωράω τη διαδικασία. Γιώργο, από τώρα. Το τελευταίο παιχνίδι, όποιος το χρειαστεί να το πάρει. Αν θέλεις, το κανονίζω από τώρα αυτό το πράγμα", αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τον "Ο" της συζήτησης που αναφέρει ο πρόεδρος "Γ" δεν είναι άλλος από τον Ολυμπιακό, που μετά τα παιχνίδια με Άρη και Παναθηναϊκό για την 22η και 23η αγωνιστική αντίστοιχα, τα οποία και κέρδισε, απέναντι στο Τριφύλλι μάλιστα με τη μνημειώδη διαιτησία του Καλόπουλου που έμεινε στην ιστορία, ακολούθησε αμέσως η αναμέτρηση με τον Πανιώνιο (24η αγ.). Και τι συνέβη εκεί; Οι Νεοσμυρνιώτες κατάφεραν όντως να πάρουν αποτέλεσμα και από τους «ερυθρόλευκους» (1-1), με γκολ μάλιστα του Σβέρκος που ξεκινάει από οφ σάιντ και τον Ολυμπιακό να παίζει με δέκα στο τελευταίο 20λεπτο για κόκκινη σε αψυχολόγητη ενέργεια του Ριέρα (κλώτσησε τον Κοντοέ).
“Και μετά, να ξέρεις. θα παίξεις κι εσύ τα ρέστα σου. Εγώ. αν θέλεις προχωράω τη διαδικασία. Γιώργο, από τώρα. Το τελευταίο παιχνίδι, όποιος το χρειαστεί να το πάρει.”, λέει ο πρόεδρος “Α” στον συνομιλητή του. Κι αν αναρωτιέστε για το ποιο ήταν το τελευταίο παιχνίδι, ήταν εκεί όπου ο Πανιώνιος αδιάφορος πια βαθμολογικά έχοντας σωθεί και «μαθηματικά», δηλαδή στην Τρίπολη, ηττήθηκε με 3-1. Για τον Αστέρα βέβαια η νίκη αυτή θα είχε βαθμολογικό αντίκρισμα μόνο αν αντί για απευθείας υποβιβασμό, ο Ηρακλής τιμωρούνταν με αφαίρεση βαθμών (τερμάτισε στο +4). Έστω κι από το... παράθυρο πάντως οι Αρκάδες, μπόρεσαν να κρατηθούν στην κατηγορία...
Ι)Υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης και πολυμετοχικότητα-2020:
Η πολυμετοχικότητα μεταξύ ΠΑΟΚ και Ξάνθης,υπήρξε απ' τα πιο βρωμερά σκάνδαλα του δύσοσμου πλέον ελληνικού ποδοσφαίρου. Συγκεκριμένα, η ακριτική ΠΑΕ το περασμένο καλοκαίρι άλλαξε χέρια και πέρασε στην κατοχή του ανηψιού του Ιβάν Σαββίδη με τον ίδιο τον επιχειρηματία να μπαίνει στο μετοχικό σχήμα της ΠΑΕ. Ο Ολυμπιακός μίλησε ανοιχτά για αλλοίωση πρωταθλήματος με αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η υπόθεση οδηγήθηκε στην επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού , η οποία πρωτόδικα αποφάσισε την ανάκληση του δελτίου συμμετοχής των δυο ΠΑΕ. Από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, ξεκίνησε πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΟΚ. Ωστόσο , αργότερα κατατέθηκε εν μία νυχτί τροπολογία στη βουλή για να αλλάξει η αθλητική νομοθεσία και να μη θιχτούν τα εκκατομύρια των οπαδών του ΠΑΟΚ από μια καταδικαστική για αυτούς απόφαση. Η τροπολογία που ψηφίστικε προτείνει μόνο την αφαίρεση από 3 έως 10 βαθμούς για τις ομάδες που δε συμμορφώνονται. Με άλλα λόγια, οι αποφάσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο βγαίνουν με δυο μέτρα και δυο σταθμά, την ώρα που πλησιάζουμε για πολλοστή φορά στο ενδεχόμενο GREXIT απ' τις ευρωπαικές διοργανώσεις.
To be continued...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου