Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Ζοσέ Μουρίνιο: Το τέλος μιας ματαιόδοξης καριέρας.

Καλησπέρα , φίλες και φίλοι του blog . Πρώτα απ' όλα , θέλω να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξη σας στο blog και σας υπόσχομαι όλο και καλύτερα πράγματα στο μέλλον . Σήμερα , είπα να ασχοληθώ με ένα απ' τα ζητήματα των ημερών στο διεθνές ποδόσφαιρο που δεν είναι άλλο απ' το Ζοζέ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος τεχνικός με το αλλαζονικό του στυλ, όπως έχει συστηθεί στο ποδοσφαιρικό κοινό περνά δύσκολες στιγμές στο Μάντσεστερ μετά τις απανωτές ήττες από Μπράιτον και Τότεναμ και έτσι ο δρόμος της απόλυσης φαντάζει πιο κοντά από ποτέ . Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ' την αρχή . Ο πολύπειρος και πετυχημένος-μέχρι τότε-Ζοζέ Μουρίνιο , αναλαμβάνει το 2016 την αναμόρφωση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ , η οποία μετά την αποχώρηση του εμβληματικού Σερ Άλεξ Φέργκισον παρουσιάζε σημάδια παρακμής. Ο Πορτογάλος special one , αποδεχόμενος την πρόκληση υποσχέθηκε να κάνει τη Γιουνάιτεντ ξανά μια εκ των κορυφαίων ομάδων στην Ευρώπη , καθώς και να επανέλθει στους τίτλους εντός συνόρων.



Ο Πορτογάλος υπέγραψε 3ετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους κόκκινους διάβολους , δείχνοντας έτσι τις προθέσεις του για το χτίσιμο της νέας κόκκινης αρμάδας. Το καλοκαίρι του 2016 , η οικογένεια Γκλέιζερ ανοίγει την κάνουλα των εκατομμυρίων για το Μουρίνιο, πιστέυοντας στο όραμα του για την καταξίωση του αγγλικού συλλόγου. Τα 200 περίπου εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για μεταγραφές εκείνο το καλοκαίρι με την απόκτηση φιλόδοξων και καταξιωμένων ποδοσφαιριστών όπως του Πογκμπά, του Μιχιταριάν, Μαρσιάλ, Ντεπάι και Ιμπραίμοβιτς έδωσαν το στίγμα μιας νέας εκκίνησης . Τα συνεχή ανεπιτυχή αποτελέσματα , όμως θόλωσαν τη μορφή του special one , με φυσικό επακόλουθο να τεθεί η ομάδα από νωρίς εκτός τίτλου. Μοναδική παρηγοριά στη χρονιά αυτή (σεζόν 2016-17) , αποτέλεσε η κατάκτηση του ποταπού και ευτελούς για το μέγεθος της Γιουνάιτεντ europa league . Οι Άγγλοι επικράτησαν με 2-0 του Άγιαξ στο τελικό και επούλωσαν κατά κάποιο τρόπο τις πληγές της πρώτης χρονιάς Μουρίνιο.



Έτσι , η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παρά τη μέτρια χρονιά της στο αγγλικό πρωτάθλημα , εξασφάλισε την παρουσία της στους ομίλους του Champions League μέσω της κατάκτησης του Europa League. Η νέα χρονιά θα ήταν ακόμα πιο απαιτητική για τον Πορτογάλο τεχνικό , ο οποίος ζήτησε τη μεταγραφή του Λουκάκου από την Έβερτον ως αντικαταστάτη του τραυματία Ιμπραίμοβιτς  για το κέντρο της επίθεσης των ''κόκκινων''.  Ο Βέλγος θηριώδης σέντερ φόρ από την αρχή της περιόδου έκανε απόσβεση των εκατομμυρίων που δαπανήθηκαν για χάρη του και οδήγησε την ομάδα του στη 2η θέση της βαθμολογίας πίσω από την πολύ καλύτερη συμπολίτισσά της , Σίτι. Η έναρξη της φετινής σεζόν,λόγω του Μουντιάλ ξεκίνησε αλλοπρόσαλλα για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ . Οι απουσίες σημαντικών στελεχών της ομάδας από την προετοιμασία , σε συνδυασμό με το βέτο της διοίκησης για περαιτέρω ενίσχυση της ομάδας , έφεραν από νωρίς σε δύσκολη θέση τον αλλαζόνα Μουρίνιο. Το ξεκίνημα της ομάδας στο νέο πρωτάθλημα , παρουσιάζεται αναιμικό με προβλήματα στην άμυνα και κακή ανάπτυξη στο χώρο του κέντρου που οδηγεί σε λάθη και ασυνεννοησίες. Τη σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι αποτέλεσε η εντός έδρας ήττα από τη Τότεναμ με 0-3 , με συνέπεια ο special one να βρίσκεται με την πλάτη στο τοίχο. Το εκτός έδρας Κυριακάτικο παιχνίδι με τη Μπέρνλι , ίσως να αποτελέσει το τέλος του Μουρίνιο στη θητεία του στους ''κόκκινους'', καθώς με νέα απώλεια βαθμών η Γιουνάιτεντ θα βρεθεί πρόωρα εκτός στόχων για ακόμα μια χρονιά. Το κακό κλίμα στην ομάδα επιβεβαιώθηκε απ' την προχθεσινή συνέντευξη τύπου , όπου ο Πορτογάλος κατεφέρθηκε εναντίον των δημοσιογράφων με άκρως αλλαζονικό τρόπο. Στο παρακάτω βίντεό , μαινόμενος ο Μουρίνιο τα βάζει με δημοσιογράφους. Απολαύστε:



Η Γιουνάτεντ με τον αμυντικό τρόπο προσέγγισης του παιχνιδιού , έχει γίνει σκιά του παρελθόντος και χρειάζεται ένα ηλεκτροσόκ για να βρει το δρόμο της. Φαίνεται λοιπόν ότι η μπογιά του Πορτογάλου έχει περάσει ανεπιστρεπτεί , αφού έχει γίνει άκρως προβλέψιμος από τους αντιπάλους του και το προπονητικό του τέλος φαντάζει πιο κοντά από κάθε άλλη φορά. Το παλαιομοδίτικο ποδόσφαιρο με το οποίο οργανώνει τις ομάδες που προπονεί κατά καιρούς τον καθιστά ξεπερασμένο και ίσως τον φέρει στα αζήτητα. Καλό σας βράδυ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου