Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Μη μου μιλάς για καλοκαίρια

 Καλησπέρα . Ύστερα από αρκετό καιρό είπα να γράψω ένα άρθρο με χαρακτήρα - καταπέλτη για τις ελληνικές ομάδες που αγωνίζονται στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Μια αυγουστιάτικη βραδιά πραγματικό Βατερλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο αποδείχθηκε η χθεσινή , με τον Ολυμπιακό μόνο να προκρίνεται δια πυρός και σιδήρου στη διαδικασία των πέναλτι. Ένας σημαντικός παράγοντας φυσικά που αιτιολογεί αυτό το κατάντημα είναι και η νοοτροπία των Ελλήνων παραγόντων , που περιμένουν πρώτα να καρπωθούν τα κέρδη από ενδεχόμενη είσοδο στους ομίλους μιας διοργάνωσης και έπειτα να προχωρήσουν σε ουσιαστική ενίσχυση της ομάδας. Ας δούμε παρακάτω για τον κάθε εκπρόσωπό μας ξεχωριστά το τι πήγε στραβά και η πρόκριση σε ομίλους έγινε μια ανάμνηση.


  • Ολυμπιακός: Ο πρωταθλητής Ελλάδας , που άλλοτε κοσμούσε με την παρουσία του τους ομίλους του Champions League , βρέθηκε για δεύτερη σερί χρονιά εκτός των χρυσοφόρων ομίλων, γεγονός που φέρει και οικονομικές απώλειες στο prestige και τα ταμεία της ΠΑΕ. Μια ομάδα που η αγωνιστική της εικόνα από πέρσι φώναζε για ενίσχυση, δεν προχώρησε σε ριζικές αλλαγές ως όφειλε για να δείξει βελτιωμένο αγωνιστικό πρόσωπο. Με την άμυνά να αποτελεί τη μεγάλη του αδυναμία, ο Ολυμπιακός έμεινε εκτός Champions League από τη Μακάμπι Χάιφα , με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί στο Europa League . Έτσι , ο μέχρι τότε ευρισκόμενος στο απυρόβλητο Πέδρο Μαρτίνς απολύθηκε από το μεγαλομέτοχο των ερυθρολεύκων, πληρώνοντας το μάρμαρο του αποκλεισμού από τους αστεράτους και γυαλιστερούς ομίλους του Champions League. Στους αγώνες του με αντίπαλο τη Σλόβαν Μπρατισλάβας , που το μπάτζετ της δε ξεπερνά αυτό της Μακάμπι Χάιφα (20 εκατομμύρια αμφότερες), ο Ολυμπιακός λίγο έλειψε να γίνει αυτόχειρας και να χάσει μια ακόμα πρόκριση. Τα λάθη στην άμυνα παροιμιώδη, με 2 ουσιαστικά μπακ (Σισε και Μπα) να αποτελούν αξιόλογες λύσεις στο κέντρο της άμυνας. Ο νέος προπονητής Κάρλος Κομπεράν οφείλει να κερδίσει χρόνο με την πρόκριση του στους ομίλους για να νιώθει πιο δεμένος στην καρέκλα του. Τελευταίος αντίπαλος για την είσοδο στους ομίλους του Europa είναι ο περσινός πρωταθλητής Κύπρου Απόλλων Λεμεσού . Παρά τα ιλιγγιώδη έσοδα που απέσπασε ο Βαγγέλης Μαρινάκης από την άνοδο της Νότιγχαμ Φόρεστ στη Πρεμιερ Λιγκ (130 εκ. ευρώ) , ωστόσο την ομάδα του Πειραιά την έχει με όλα τα γεροντοπαλίκαρα (Μανωλάς , Παπασταθόπουλος, Βαλμπουενά , Ελ Αραμπί, Μ'Βιλα, Βρσάλικο) . Έτσι , λοιπόν , ο Ολυμπιακός υποχώρησε σκαλιά στην ευρωπαϊκή του πορεία , λόγω κυρίως της απροθυμίας του προέδρου του να ρίξει χρήματα και να φέρει παίκτες από το πάνω ράφι.











  • Άρης: Μιλάμε , αναμφισβήτητα, για την πιο αλλαγμένη σε πρόσωπα ελληνική ομάδα που αγωνίστηκε φέτος στην Ευρώπη.  Πολλές μεταγραφές, αρκετές αποδεσμεύσεις συνετέλεσαν το παζλ του φετινού καλοκαιριού για την ομάδα του Χερμάν Μπούργος. Γκρει , Νταμπό , Καμάτσο, Ντιόπ, Οντεμπάγιο, Μαζικού, Πίρσμαν, Ζερβίνιο, Mανού Γκαρσία αναμενόταν να ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα και να την οδηγήσουν σε ομίλους ευρωπαικής διοργάνωσης από το μακρινό 2010. Αρχικά , ξεπέρασε πανεύκολα το εμπόδιο της άσημης πρωτάρας στα ευρωπαϊκά σαλόνια Γκόμελ με δύο νίκες και επόμενη στάση ήταν η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Στο πρώτο παιχνίδι η άμυνα του Άρη θύμιζε τρικυμία και με σωτήρα τον Κουέστα παρέμεινε ζωντανή στην υπόθεση πρόκριση. Βέβαια , τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά αν ο Καμάτσο στη τελευταία φάση του αγώνα έστελνε τη μπάλα στα δίχτυα και όχι στα περιστέρια. Στον αγώνα ρεβάνς στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον ενθουσιασμό της κερκίδας και το γρήγορο αγωνιστικό ρυθμό οι κίτρινοι έχασαν ευκαιρίες να σκοράρουν, όμως έδειξαν ότι βρίσκονται στο κόλπο της πρόκρισης. Σε συνδυασμό με την αποβολή του αμυντικού χαφ των Ισραηλινών και το 1-0 με το πέναλτι του Γκρέι , η πρόκριση άνοιγε διάπλατα για τους κίτρινους , ώσπου ο ήρωας των Ισραηλινών και κακός δαίμονας του Άρη στο πρώτο παιχνίδι Ζάχαβι ,εκμεταλλεύτηκε τη μοναδική στιγμή αδράνειας της ελληνικής άμυνας και πάγωσε το καμίνι του Κλεάνθης Βικελίδης. Έπειτα, το γκολ του Ντουκουρέ , δέκα λεπτά πριν το φινάλε της αναμέτρησης δεν έφθανε για να γευτεί ο Άρης την πρόκριση στα play off του Conference League. Δυστυχώς , η ομάδα της Θεσσαλονίκης πληρώνει για ακόμα μια φορά την κακή εμφάνιση της πρώτης αναμέτρησης, όπως συνέβη και στις προηγούμενες περιπτώσεις(Μόλντε , Αστάνα) , με αποτέλεσμα να κυνηγάει την ανατροπή στο σκορ.




  • Παναθηναικός: Ο πάλαι ποτέ πρέσβης του ελληνικού ποδοσφαίρου, ύστερα από μια άνομβρη πενταετία μακριά από την Ευρώπη , επέστρεψε με στόχο την είσοδο στους ομίλους του Conference League, όπως είχε δηλώσει και ο προπονητής της ομάδας Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Απέναντι του θα έβρισκε μια έμπειρη αντίπαλο μια παλιά του γνώριμη τη Σλάβια Πράγας. Σαν όνομα , σίγουρα δεν τρόμαζε τους πράσινους , όμως την έχριζε φαβορί λόγω της εμπειρίας της και του αγωνιστικού ρυθμού που είχε αποκτήσει( είχε ξεκινήσει ήδη το τσέχικο πρωτάθλημα) . Στην πρώτη αναμέτρηση με αρκετές απουσίες οι πράσινοι στάθηκαν αρκετά καλά στον αγωνιστικό χώρο ευρισκόμενοι σε παθητικό κυρίως ρόλο. Η άδικη αποβολή του πολύτιμου Παλάσιος λίγο πριν την ανάπαυλα για το ημίχρονο άλλαξε τις ισορροπίες του αγώνα και έδωσε τεράστιο πλεονέκτημα στους Τσέχους . Το 2-0 του πρώτου αγώνα φάνταζε δύσκολο , όχι όμως ακατόρθωτο για ανατροπή. Χθες , η κατάμεστη Λεωφόρος θύμισε άλλες εποχές δόξας του Παναθηναϊκού, με τους πράσινους να παίζουν μονότερμα τους φιλοξενούμενους στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα.  Το γκολ του Σπόραρ έβαλε φωτιά στον αγώνα με τον Παναθηναικό να παίζει τη Σλάβια σαν τη γάτα με το ποντίκι. Εντέλει , το ρεζερβουάρ των δυνάμεων της ελληνικής ομάδας δεν είχε άλλο να δώσει , με αποτέλεσμα από ατομικό λάθος του Καμπετσή να έλθει ο πικρός αποκλεισμός.  Η εμμονή του Γιοβάνοβιτς στο να βρει καλούς παίχτες ενώ ο χρόνος πίεζε , έπαιξε καθοριστικό ρόλο , ώστε οι πράσινοι να μην είναι έτοιμοι για την ευρωπαϊκή αυτή πρόκληση.






  • ΠΑΟΚ: Από τη λίστα αυτή , φυσικά, δε θα μπορούσε να λείπει ο ΠΑΟΚ . Με την φοβερή περσινή ευρωπαϊκή του πορεία (έφθασε μέχρι τα προημιτελικά) στο Conference League, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έδειχνε ικανή να βρεθεί ξανά στους ομίλους της διοργάνωσης. Η δέσμευση του νέου και πετυχημένου τεχνικού διευθυντή Μπότο , ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των μεταγραφών θα είχε ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου , έδινε το στίγμα ότι πρόκειται η ομάδα να οργανωθεί με νέους παίκτες , ώστε να περάσει στη νέα εποχή. Κάτι τέτοιο , όμως , όχι μόνο δεν έγινε, αλλά δόθηκε και αγώνας δρόμου πριν τα παιχνίδια με τη Λέφσκι Σόφιας(αυτό το γίγαντα), ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η ομάδα. Επιεικώς ανέτοιμος παρουσιάστηκε ο ΠΑΟΚ στο πρώτο παιχνίδι στη Σόφια , χάνοντας με σκορ 2-0 και θέτοντας εν αμφιβόλω την παρουσία του ακόμα και στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Στη ρεβάνς , αγωνιζόμενος ο ΠΑΟΚ με τον εξτρέμ Νάρει στη θεση φορ , τον Ισπανό φορ που αποκτήθηκε να μη παίζει λεπτό και με τον φευγάτο Κούρτιτς να αγωνίζεται βασικός και στα 90 λεπτά αντί του αμυντικογενή Τσιγγάρα, οι Θεσσαλονικείς δεν απέφυγαν το πεπρωμένο τους , όπως αναφέρει και η θυμόσοφη παροιμία και τέθηκαν πρόωρα εκτός Ευρώπης. Ο ΠΑΟΚ πλήρωσε την αλαζονεία του Ρουμάνου τεχνικού που νόμιζε ότι ως είναι ο Γκουαρδιόλα των Βαλκανίων και πως το Conference League είναι μια διοργάνωση της πλάκας. Επιπλέον, η αργοπορία στο μέτωπο των μεταγραφών , όπως προανέφερα στην αρχή στάθηκε αιτία για τον αποκλεισμό, μέσα στο κατακαλόκαιρο από την Ευρώπη.







Σαν κατακλείδα αυτού του άρθρου , αφήνω ως αφιέρωση το παρακάτω κομμάτι , που ταιριάζει γάντι στις ελληνικές ομάδες . Να ευχηθώ χρόνια πολλά για τη μέρα του 15αύγουστου, που γιορτάζουμε την Κοίμηση της Θεοτόκου . Καλό μεσημέρι.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου