Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Championship Αγγλίας(play off): Αφιέρωμα

 Επιμέλεια

Ανδρέας Ανδρεάδης(Pistolero)






Kαλησπέρα και καλή βδομάδα. Στο αποψινό μου αφιέρωμα θα αναλύσω τους τέσσερις μονομάχους για την άνοδο στην Premier League. Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Νότιγχαμ, Χάντερσφιλντ και Λούτον θα τεθούν αντιμέτωπες , με έπαθλο την παρουσία τους του χρόνου στα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου. Λόυτον - Χάντερσφιλντ και Σέφιλντ Γιουν. - Νότιγχαμ αποτελούν τους ημιτελικούς , με τους νικητές των ζευγαριών να διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο τελικό του Γουέμπλει. Ας ακτινογραφήσουμε τις τέσσερις ομάδες , καθώς και τις πιθανότητες για άνοδο.






Χάντερσφιλντ: 82 βαθμοί (3η θέση)

Mε προπονητή το νεαρό Ισπανό Κάρλος Κομπεράν , η Χάντερσφιλντ πραγματοποίησε μέτριο ξεκίνημα στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος, ευρισκόμενη στη μέση της βαθμολογίας. Με αιχμή του δόρατος , όμως , τον επιθετικό Danny Ward που πέτυχε 11 γκολ στο πρωτάθλημα, γρήγορα αναρριχήθηκε βαθμολογικά και με ντεμαράζ στο τέλος κατέκτησε τη τρίτη θέση του πρωταθλήματος. Στους ημιτελικούς την περιμένει η Λούτον , αλλά πρακτικά θεωρείται φαβορί του ζευγαριού. Από το 2017 έως τη σεζόν 2018-19 αγωνίστηκε στο κορυφαίο αγγλικό πρωτάθλημα.





  • Χρηματιστηριακή αξία ομάδας :38εκ ευρώ.
  • Πιθανότητες ανόδου:20%



Νότιγχαμ Φόρεστ : 80 βαθμοί(4η θέση)

Η ομάδα του Φόρεστ με το ένδοξο παρελθόν, προσπαθεί τα τελευταία χρόνια ,μάταια, να ανέβει στην Πρέμιερ Λιγκ. Αν και φέτος το ξεκίνημα της στο πρωτάθλημα με τον Λαμουσί στον πάγκο ήταν τραγικό (2 μόλις νίκες στις πρώτες 10 αγωνιστικές), ο νεοφερμένος και έμπειρος προπονητής Steve Cooper αντέστρεψε το κλίμα , καλύπτοντας το χαμένο έδαφος. Mε το τέλος του πρώτου γύρου , η Νότιγχαμ ανέβηκε στην 9η θέση , κλείνοντας τη ψαλίδα από την 6η θέση που οδηγούσε στα play off. Τζόνσον, Γέιτς και ο τραυματίας Γκράμπαν με 39 γκολ συνολικά στο πρωτάθλημα , αποτελούν τους εκφραστές του επιθετικού ποδοσφαίρου των Κόκκινων. Έτσι, λοιπόν , με ένα καταπληκτικό δεύτερο γύρο και σε συνδυασμό με την καταπληκτική πορεία στο Κύπελλο(αποκλείστηκε στους 8 από τη Λίβερπουλ), η ομάδα του Κούπερ αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα. Αντίπαλός της στα ημιτελικά η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Στόχος , πλέον , η άνοδος μετά από 23 στην μεγάλη κατηγορία.





  • Χρηματιστηριακή αξία ομάδας :52,3 εκ ευρώ
  • Πιθανότητες ανόδου:30%



Σέφιλντ Γιουνάιτεντ : 75 βαθμοί (5η θέση)

Ίσως η πιο σκληροτράχηλη ομάδα εκ των τεσσάρων. Με σταθερή πορεία σε όλο το πρωτάθλημα , οι επονομαζόμενες ''λεπίδες'' , βρέθηκαν επάξια στην πρώτη εξάδα. Αν και κατετάγη 8η στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος , με μια έδρα - φρούριο και αξιοπρεπή παρουσία στα εκτός έδρας παιχνίδια, ο σύλλογος του Σέφιλντ, δικαίως θεωρείται από πολλούς φαβορί για την άνοδο. Πρωταγωνιστής στην ανοδική πορεία της ομάδας ο βετεράνος επιθετικός της ο Άγγλος Billy Sharp, που με 15 γκολ βοήθησε τα μέγιστα, ώστε οι κοκκινόμαυροι να βρεθούν στα play off. Άξιος συμπαραστάτης του ο Τζαμαϊκανός Μorgan Gibbs- White που με 11 τέρματα έβαλε τη δική του πινελιά για τη United. Προπονητής της ομάδας από τον περασμένο Νοέμβριο ο Paul Heckingbottom που με όπλο την πειθαρχία και τη σφιχτή άμυνα , οδήγησε την ομάδα του στα ψηλά πατώματα της βαθμολογίας. Στο πιο αμφίρροπο ημιτελικό θα αναμετρηθεί με τη Νοτιγχαμ, με την οποία στην κανονική διάρκεια αναδείχθηκε ισόπαλη και στους δυο αγώνες με το ίδιο σκορ (1-1). H ομάδα του Sheffield αγωνίστηκε για δυο σεζόν στην Πρέμιερ από το 2019 έως το 2021 , όπου υποβιβάστηκε. Στόχος , φυσικά , η επάνοδος στα σαλόνια , ύστερα από ένα χρόνο απουσίας. Έχοντας το μεγαλύτερο μπάτζετ εκ των 4 , λογικό είναι να αποτελεί φαβορί.





  • Χρηματιστηριακή αξία ομάδας :90,9εκ ευρώ.
  • Πιθανότητες ανόδου:40%




Λούτον : 75 βαθμοί (6η θέση)


Τη σεζόν 2018-19 , ανέβηκε στη Championship , ύστερα από μια μακρά περίοδο που αγωνιζόταν σε ημι-επαγγελματικό επίπεδο. Τις 2 επόμενες χρονιές χαροπάλευε με την παραμονή και στο νήμα τα κατάφερνε να σταθεί όρθια. Φέτος, έκανε μια αδιανόητη υπέρβαση, που και ο πιο πιστός οπαδός της Λούτον δε φανταζόταν. Ξεκίνησε το πρωτάθλημα με στόχο τη γρήγορη παραμονή στην κατηγορία. Έτσι, βρέθηκε 12η στη μέση του πίνακα. Απαλλαγμένη από το άγχος, του υποβιβασμού, έπαιζε για την πάρτη της και μόνο. Οι νίκες έρχονται η μία μετά την άλλη, η ομάδα σκαρφάλωνε βαθμολογικά και στο τέλος κατέκτησε ένα μικρό θαύμα. Αρχιτέκτονας της επιτυχίας, o Oυαλός Nathan Jones που επι 2 χρόνια με υπομονή και με λίγα χρήματα κατάφερε να δημιουργήσει αυτό το μύθο. Η νίκη επι της Ρεντινγκ τη τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος με σκορ 2-0, έφερε τη σταχτοπούτα Λούτον στη μαγική τετράδα.  Για μια δεκαετία από το 1983 έως το 1992 η Λούτον αγωνίστηκε στη νεοσύστατη Πρέμιερ Λιγκ , όπου από εκεί ξεκίνησε ο κατήφορος της προς τις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Αντεμπάγιο και Κόρνικ με 14 και 13 γκολ αντίστοιχα, αποτέλεσαν τους στυλοβάτες αυτής της τίμιας προσπάθειας που οδήγησε στην 6η θέση της Τσάμπιονσιπ. Στους ημιτελικούς , θα αναμετρηθεί με τη Χάντερσφιλντ με την οποία στο πρωτάθλημα , ύστερα από 2 αναμετρήσεις δεν έχει σκοράρει(ήττα με 2-0 εκτός και λευκή ισοπαλία στο Λούτον).





  • Χρηματιστηριακή αξία ομάδας: 18,9εκ ευρώ
  • Πιθανότητες ανόδου:10%



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου